Vanduo paplūdimiuose švarus, marių vanduo žydi | Kas vyksta Kaune

Vanduo paplūdimiuose švarus, marių vanduo žydi

Daugumoje Kaune esančių maudyklų vandens kokybė maudynėms yra tinkama. Alergiški bei odos ligomis sergantys gyventojai turėtų būti atsargesni tik paplūdimiuose prie Kauno marių, kuriose šiuo metu vanduo „žydi”.

Kaune iš viso yra tiriamos šešios maudyklos: Lampėdžio ežero paplūdimys, Panemunės senasis paplūdimys ir Panemunės senasis paplūdimys ties pėsčiųjų tiltu, Vaišydavos karjeras bei Kauno marių 1-asis ir 2-asis paplūdimiai.

Atlikti vandens mikrobiologinių ir cheminių tyrimų rezultatai rodo, kad vandens telkinių, kur maudosi žmonės, vandens kokybė atitinka higienos normos reikalavimus ir nekelia grėsmės žmonių sveikatai. Žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių skaičius leidžiamų normų neviršija, salmoneliozės sukėlėjų nerasta. Nustatyta, kad vanduo „žydi” tik Kauno marių 1-ame ir 2-ame paplūdimiuose.

„Pagrindiniai šio reiškinio sukėlėjai yra melsvadumbliai, kitaip dar vadinami melsvabakterėmis arba cianobakterijomis. Šiuose paplūdimiuose turėtų būti ypač atsargūs alergiški bei įvairiomis odos ligomis sergantys žmonės”, – teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Vidutinė tirtų vandens telkinių temperatūra svyravo nuo +18 iki +21 laipsnių. Vandens mikrobiologiniai ir cheminiai tyrimai atliekami reguliariai kas dvi savaites, prieš prasidedant maudymosi sezonui iki jo pabaigos. Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles.

Nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą ir kitas mėginys – praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA