JAV inovacijų guru: Lietuva yra maža, greita ir lanksti | Kas vyksta Kaune

JAV inovacijų guru: Lietuva yra maža, greita ir lanksti

Į KTU Inovacijų ir verslo centre vykusį seminarą-diskusiją „Geriausia JAV verslumo patirtis Lietuvos MTEP rinkai” gausiai susirinkusi ir aktyvi auditorija nustebino ne tik organizatorius, bet ir užsienio lektorius: daugiau nei pusšimtis žmonių vasarišką šeštadienio rytą atėjo pasimokyti verslumo paslapčių iš geriausių pasaulio ekspertų.

KTU jaunojo verslo ugdymo erdvėje „Start-up Space“ vykusiame seminare verslumo patirtimi dalijosi trys pasaulinio garso inovacijų guru: Ken Singer iš California Berkeley universiteto Verslumo ir technologijų centro, Will Cardwell iš Aalto universiteto (Suomija) ir Chris Burry iš JAV Rinkos galimybių centro.

JAV inovacijų guru pamokų klausėsi per 70 KTU akademinės bendruomenės atstovų, doktorantų, jaunųjų ir patyrusių verslininkų. Renginio dalyvių gausa ir entuziazmas maloniai nustebino ir svečius. „Tiek daug žmonių saulėtą šeštadienio rytą savajame universitete nebūtume prisivilioję“, – šypsojosi K. Singer.

KTU Inovacijų ir verslo centro vadovas dr. Almantas Danilevičius, šis šeštadienio renginys buvo suplanuotas jau anksčiau, KTU atstovams lankantis Silicio slėnyje (JAV). „Silicio slėnyje per metus susikuria apie 22 tūkstančius naujų „startuolių“, t. y. jaunojo verslo įmonių. Tikrai norėtume, kad ši geroji praktika atkeliautų ir į Lietuvą“, – teigė A. Danilevičius.

Būti versliam – tai dalintis idėjomis

„Renginys buvo puikus, – įspūdžiais dalijosi projekto „Inostartas“ mentorė dr. Agnė Bakanovė. – Maža, jauki erdvė leido užmegzti šiltą, jaukų ir atvirą dialogą su svečiais. Esame įpratę studentų verslumą skatinti suteikdami teorinių žinių, tuo tarpu JAV pavyzdys rodo, jog verta pradėti nuo praktinės veiklos“, – teigė pašnekovė.

Būtent veikloje įgytą patirtį pabrėžia visame pasaulyje garsus Chris Burry. „Daugeliui žmonių atrodo, kad verslumas yra labai sudėtingas dalykas, kad turi nepriekaištingai išmanyti matematiką. Iš tiesų – tai toks pat mokslas, kaip ir visi kiti: pradedi nuo pradžių ir po truputį kyli aukštyn, – aiškino JAV Rinkos galimybių centro atstovas. Pasak Ch. Burry, būti versliam – tai dalintis idėjomis, vystyti jas kartu su kitais žmonėmis.

Ar sunku inžinieriui tapti versliu

KTU Informatikos fakulteto doktoranto ir įmonės „No Magic Europe“ atstovo Sauliaus Pavalkio teigimu, Lietuva turi gilias techninių specialistų rengimo tradicijas, tačiau trūksta sėkmingo inžinerinių idėjų komercializavimo patirties.

Prieš kelerius metus įkurtos marketingo projektų įmonės vadovė Alina Syvokaitė džiaugėsi galimybe išgirsti ir pasitikrinti turimas žinias apie produkto įvedimą į rinką. „Labai gerai kad vyksta tokie renginiai „startuoliams“. Jeigu tokių galimybių būtų buvę anksčiau, kai kūrėme savo verslą, gal viskas būtų susiklostę paprasčiau“, – teigė inžinerijos studijas baigusi mergina.

Berkeley universitete technologinių specialybių studentai mokosi antreprenerystės. Apie tai pasakojo šio universiteto Verslumo ir technologijų centro atstovas Ken Singer. „Inžinieriai tarsi nedrįsta būti verslininkais, vien todėl, kad jie nežino, kaip. Mes technologinių specialybių studentus mokome verslumo, ir mokome to anksti“, – teigė K. Singer.

Seminaro dalyvių gausa ir jų aktyvus dalyvavimas diskusijose parodė, kad verslumo ugdymo patirtis šiuo metu ypač aktuali. „Galima mintinai išmokti Alexanderio Osterwalderio knygą apie verslo modelį, bet jo taip ir nesukurti. Po šio seminaro pasidarė labai aišku, kokiais etapais kurti verslą“, – teigė seminare dalyvavęs UAB „Minatech“ vadovas Vaidas Repečka.

Lietuvoje inovacijos skinasi kelią

Seminarą įvertino ir jame dalyvavęs KTU Telematikos laboratorijos vedėjas prof. Arminas Ragauskas. Jo teigimu, tokia patirtis, kurią į Universitetą atveža pasaulyje puikiai žinomi ir labai gerbiami ekspertai, yra ypač vertinga. „Tai ne šiaip paskaita, o labai atviras pokalbis apie tai, kaip jiems pavyko įkurti tiek daug pelningų įmonių, pasiekti tokios sėkmės“, – teigė KTU mokslininkas, dalyvaujantis įvairiuose tarptautiniuose mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektuose.

Pasak prof. Armino Ragausko, inovacijų kultūra Europoje labai skiriasi nuo JAV. „Inovacijų ekonomika Europoje nepaprastai sunkiai skinasi kelią. Inovacijos, ne naujas, bet geresnis dalykas, – geresnė technologija, geresnis procesas, geresnis verslo modelis – visuomet susijusios su tam tikra rizika, o Europoje nėra rizikos valdymo tradicijų,“ – aiškino profesorius, dėstantis KTU studentams inovatiką ir inovacines technologijas.

Tačiau Lietuva, skirtingai nuo didžiųjų Europos valstybių, yra maža, lanksti ir greita. KTU mokslininkas įsitikinęs, kad pokyčiai jau vyksta: nors aukštosios technologijos Lietuvoje sukuria vos 6 proc. bendrojo vidaus produkto, šis skaičius nuolat auga. Profesoriaus teigimu, per pastaruosius 20 metų ypač ženkliai išaugo ir KTU absolventų įsteigtų aukštųjų technologijų bendrovių skaičius.

„Mačiau daug švytinčių akių – jaunimas gavo atsakymus į jiems rūpimus klausimus“, – seminaro nauda džiaugėsi prof. A. Ragauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA