Tarptautinės mainų programos moksleiviams – puiki proga pažinti kitas šalis | Kas vyksta Kaune

Tarptautinės mainų programos moksleiviams – puiki proga pažinti kitas šalis

YFU Lithuania nuotr.

Daugiau nei 50 pasaulio šalių mainų programas vykdanti asociacija “Tarptautiniai moksleivių mainai“ kasmet suteikia galimybę išvykti bei priimti moksleivius ir Lietuvoje. Svetimos kultūros, papročių pažinimas, nauja kalba, tolerancijos bei savarankiškumo ugdymas suteikia abipusę naudą tiek mainų moksleiviams, tiek priimančioms šeimoms.

Kaip teigė į savo šeimą moksleivę iš Vokietijos priėmusi Lina Šipkauskienė: “Esame pakankamai konservatyvūs ir bijome įsileisti suaugusį žmogų su jau susiformavusiu charakteriu, būdo bruožais. Turime prisitaikyti ir priimti svetimą kultūrą, įpročius bei įnorius“. Tačiau tai, pasak moters, neįkainojama patirtis, leidžianti išmokti ir įgyti šeimai itin naudingų vertybių. “Moksleivis, atvykęs iš svetimos šalies, savo būdo savybėmis gali skirtis nuo priimančios šeimos. Tačiau tai puiki galimybė išmokti tokių naudingų dalykų, kaip laiko planavimas, bendruomeniškumas, tolerancija ir atvirumas naujovėms“. Dvi dukras turinti mama pripažįsta, jog, užsimezgus geriems santykiams, atsiveria ir puiki proga nuvykti į užsienį ir tęsti bendravimą su moksleiviu bei jo šeima.

“YFU Lietuva“ direktorius Aivaras Markevičius įsitikinęs, jog galimybė priimti mainų moksleivį suteikia šeimoms ne tik naudą sutvirtinant ryšius, bet ir pažįstant pasaulį niekur nekeliaujant. “Patirties priimant jaunuolį iš svetimos šalies įgijusios šeimos pripažįsta, jog šis išbandymas pasiteisino sutvirtinant šeimos ryšius, išvengiant įsivyravusios rutinos bei leidžiant kur kas daugiau laiko kartu“. Be abejonės, naujas žmogus, įpratęs prie skirtingų papročių, priverčia prisiminti lietuviškąsias tradicijas, parodyti, kaip švenčiamos šventės, skatina keliauti po Lietuvą parodant gražiausias šalies vietoves. Kaip teigė Aivaras, “Priimdami moksleivį tarsi įsileidžiame pasaulį į savo namus. Šeimos atžvilgiu – tai tarsi dalyvavimas mainuose niekur nevykstant“. Belieka priimti svetimą kultūrą, išmokti naujų vertybių bei parodyti savąsias.

Atvėrę namų duris moksleiviui iš svečios šalies tarsi įgyjame naują požiūrį į kasdienį gyvenimą. Tai patirtis, kuri leidžia peržengti savo baimes ir įsitikinimus bei reprezentuoti savo šalies bei šeimos kultūrą užmezgant ryšius, leidžiančius kur kas plačiau pažvelgti į pasaulį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA