Lietuvos zoologijos sodo stumbrai įsikurs renovuotame voljere | Kas vyksta Kaune

Lietuvos zoologijos sodo stumbrai įsikurs renovuotame voljere

zoosodas.lt nuotr.

Jau šį šeštadienį Lietuvos zoologijos sode po remonto bus atidarytas Kauno miesto simboliu laikomų stumbrų voljeras. Per pastarąjį mėnesį buvo uždengtas naujas stumbrų voljero stogas, naujai sumontuota dalis aptvaro, perdažytas pastato fasadas. Voljero plotas padidėjo pusantro karto.

Europos stumbrai yra vieni didžiausių laukinių žinduolių iš Lietuvos miškų išnykę prieš keletą šimtmečių. Lietuvos giriose dar XVI a. stumbrus medžiojo privilegijuoti feodalai. Stumbrai iki šių dienų išliko tik zoologijos sodų ir parkų dėka. Stumbrai yra įtraukti į Lietuvos Raudonąją ir Tarptautinę Raudonąją knygas.

Praėjus maždaug metams po zoologijos sodo įkūrimo 1938 m. liepos 1 d., Varšuvos zoologijos sodas kartu su kitais gyvūnais Kauno zoologijos sodui padovanojo ir stumbro patiną. Dovanotas stumbras gyveno vienas prie pat sodo vartų, buvo lėtas ir paklusnus, leisdavosi kasomas. Deja, šis gyvūnas 1942 m., vykstant Antrąjam pasauliniui karui, vokiečių buvo išgabentas iš Kauno zoologijos sodo, kaip manoma, į Hermano Geringo medžioklės dvarą Rytų Prūsijoje.

1964 m. į zoologijos sodą iš centrinio stumbrų veislyno Prioksko terasinio draustinio buvo parvežti du stumbrai Taika ir Gaisras. Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode gyvena trys stumbrai: patelė Gytė, 1996 m. atvežta iš Panevėžio stumbryno, patelė Prachovka, 2002 m. atvežta iš Chomotovo zoologijos sodo ir patinas Popcornas, kuris 2012 m. atkeliavo iš Varšuvos zoologijos sodo. Taip pat Kauno zoologijos sodo planuose numatyta į atnaujintą ir padidėjusį stumbrų voljerą atvežti ketvirtą stumbrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA