Paroda pristato Lietuvos karalystės karių ginkluotę 13 amžiuje | Kas vyksta Kaune

Paroda pristato Lietuvos karalystės karių ginkluotę 13 amžiuje

Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidaryta paroda „Lietuvos karalystės kariai XIII a.”, skirta Mindaugo karūnavimo 760-osioms metinėms.

Parodą parengė Kristina Rickevičiūtė ir Kęstutis Šeškevičius, LDK karybos istorijos ir archeologijos skyriaus vyriausieji muziejininkai. Dailininkė Rasa Gumbrevičienė.

XIII amžiuje Lietuvos karalystę iš visų pusių puolė Kryžiuočių, Kalavijuočių ordinų, Lenkijos karalystės, Rusios žemių, Aukso ordos kariuomenės, todėl svarbiausia lietuvio vyro prievolė ir pareiga buvo ginti savo valstybę. Greta žemių kariuomenės atsiranda kiekybiškai ir kokybiškai geresnė valstybės kariuomenė, kurios branduolį sudarė asmeninių valdovo žemių (domeno) bajorai, turtingesni sodiečiai.
Be asmeninės karaliaus kariaunos, karalystės karines pajėgas sudarė vasalų pulkai, kurie kilus karui karaliaus šaukimu privalėjo atvykti į nurodytą vietą. Lietuvos kariuomenės pagrindą sudarė pėstininkai, o kavalerija vaidino antraeilį vaidmenį. Tai rodo ir karių naudoti ginklai: svaidomosios ietys, kalavijai, kovos peiliai, kirviai, metalinės buožės, lankai, arbaletai. Kariai dėvėjo šarvus žieduočius, šalmus, dengėsi skydais.

XIII amžiuje visos baltų gentys, išskyrus lietuvius, atsidūrė Vokiečių ordino valdžioje. Atkaklios lietuvių kovos su priešais valstybę gelbėjo ir vienydamos tautą stiprino.

Paroda veiks 2013 m. liepos 5 d. – 2013 m. gruodžio 25 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA