Skaitytojo laiškas: ar parkavimas Iniciatorių g mokamas? (aikštelių darbuotojas pasiūlė paskaityti „Kauno dieną”) | Kas vyksta Kaune

Skaitytojo laiškas: ar parkavimas Iniciatorių g mokamas? (aikštelių darbuotojas pasiūlė paskaityti „Kauno dieną”)

Archyvo/ Kas vyksta Kaune nuotr.

Ne taip seniai rašiau facebook puslapyje, kad gavau baudą nesumokėjęs už parkavimą Iniciatorių gatvėje (netoli klinikų). Gavau pelnytai, tačiau manau, kad ”Kauno automobilių stovėjimo aikštelės” neteisingai informuoja visuomenę dėl apmokestinamų gatvių.

Visų pirma, čia nėra skundas už paskirtą baudą. Norėčiau, kad tai būtų labiau kaip informacinis skelbimas kitiems vairuotojams.

Žinodamas, kad sekančią dieną (ir ateinantį mėnesį) reikės surasti kur ~7 valandom pasistatyti automobilį, informaciją tikėjausi surasti internete, galbūt kokią nemokamą vietą, turint omeny kokią sumą reikėtų mokėt už tokį ilgą parkavimo laiką už tiek (ateinančių) dienų.

Kaune automobilių parkavimo tvarką organizuojanti ”Kauno automobilių stovėjimo aikštelės” turi tokią svetainę – http://www.parkavimaskaune.eu/ kurioje patalpinti specialūs žemėlapiai, kuriuose aiškiai matomos apmokestintos ir neapmokestintos teritorijos (gatvės) ir naujausieji miesto tarybos nutarimai parkavimo tvarkos kontekste,  kur abiejose niekur neminima Iniciatorių gatvė.

Viename iš žemėlapių, pavadintų ”Klinikos”, aiškiai matosi, kad Iniciatorių gatvė nepažymėta tarp kitų apmokestintų gatvių. Iniciatorių gatvėje kairėje gatvės pusėje stovi ženklas 332, kitaip žinomas kaip ”sustoti draudžiama”. Tačiau prisimename, kad šis ženklas galioja tik toje gatvės pusėje, kurioje jis pastatytas. Vadinasi stovėjimas Iniciatorių gatvėje nemokamas, tiesa?

Deja, bauda buvo išrašyta. Kadangi prie automobilio grįžau jau darbo dienos pabaigoje, jau buvo per vėlu nuvažiuoti į biurą ar bandyti įtikinti, kad bauda išrašyta neteisingai. Vėliau pagalvojau, kad galėjau nepamatyti gatvės apmokestinimą liudijančio ženklo. Taigi, sekančią dieną nutariau grįžti tenai su fotoaparatu. Užfiksavau visą Iniciatorių gatvę iš abiejų pusių (nėra nei ženklo, nei mokėjimo aparato), įvažiavimą iš V. Lašo gatvės, šiek tiek pačią V. Lašo gatvę, Eivenių gatvę ir Tvirtovės alėją.

Įvažiuojantiems į klinikų teritoriją iš Tvirtovės alėjos, vairuotojus pasitinka informacinis ženklas, nurodantis kad ”visose klinikų prieigose stovėjimas yra mokamas”. Tampa aišku, kad ženklas yra gana naudingas važiuojantiems į klinikas pro Tvirtovės alėją. Bet ne pro Eivenių gatvę.

Kaip liudija nuotraukos, iš įvairių kampų atvaizduojančios Eivenių gatvę, tokio informacinio ženklo nematyti. Tokio ženklo nėra ir ties įsukimu į V. Lašo gatvę (iš kitos pusės), tačiau yra ženklas ”Stovėjimo zona” (kuris, kaip vėliau man išaiškino, ir lėmė man skirtą baudą).

Sekančią dieną atėjau į biurą pasiaiškinti dėl baudos. Atsakingas asmuo, sėdintis prie kompiuterio:

A) atsisakė atidaryti įmonės internetinę svetainę ir patikrinti informaciją apie melagingai nepažymėtą Iniciatorių gatvę. Man teigiant kad, nei nuostatuose esant paminėtai, nei žemėlapyje nesant pažymėtai Iniciatorių gatvei apskritai neįmanoma paprastam piliečiui patikrinti, ar ji tikrai apmokestinta, man buvo pasiūlyta ”perskaityti prieš metus išleistą laikraštį”, mat jame ”buvo nurodyta”.

B) atsisakė patikrinti, kad ženklas 541 tęsiasi iki zonos pabaigos, o ne tik pažymėtoje gatvėje, kaip aš (klaidingai) maniau, teisindamas/-si, kad ji/jis ”puikiai išmano kelių eismo taisykles” ir aš ”gaišinu jo/jos darbo valandas” ir už manęs ”laukia dar daug žmonių”, nors toks patikrinimas būdų išsprendęs ginčą.

C) davė suprasti (”žiūrėk į kelio ženklus”), kad internetinė svetainė nėra visuomenės informavimo apie įmonės veiklą priemonė (Sunku suprasti, kam išvis ji yra skirta, jei ne informacijai apie mokamas-nemokamas zonas). Bet ar tikrai?

Prieš atsakydamas, skubu pridurti, kad kiekvienas praktiškas europietiškas asmuo, lietuvis ar užsienietis, informacijos apie parkavimą ieško internete. Pridursiu, kad ypač klinikų teritorijoje, žymiai geriau iš anksto susiplanuoti kur pasistatyti, negu ieškoti vietoje, kuomet vairuotojo dėmesys yra mažiau nukreiptas į eismą ir aplink esančius galybę klinikų lankytojų.

O atsakydamas, ar tikrai internetinė svetainė nėra pagrindinė visuomenės informavimo priemonė (ir todėl joje duomenys galėtų būti neteisingi) pacituosiu toje pačioje svetainėje rastų įstatų ištrauką:

XIII. INFORMACIJOS APIE VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS VEIKLĄ PATEIKIMO VISUOMENEI TVARKA

67. Viešosios įstaigos veiklos ataskaita yra vieša. Viešosios įstaigos veiklos ataskaita ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo eilinio visuotinio dalininkų susirinkimo pateikiama Juridinių asmenų registrui ir paskelbiama viešosios įstaigos interneto svetainėje http://www.parkavimaskaune.lt.

68. Informacija apie viešosios įstaigos veiklą visuomenei skelbiama dienraštyje „Kauno diena“ ir viešosios įstaigos interneto svetainėje http://www.parkavimaskaune.lt.

Vadinasi, informacija apie apmokestinamas gatves PRIVALO būti teisinga, įskaitant ir žemėlapius.

Belieka išsiaiškinti, ar tikrai už parkavimą Iniciatorių gatvėje priklauso mokėti? http://www.kaunas.lt svetainėje pavyko surasti 2012-02-22 datos naujieną (http://www.kaunas.lt/index.php?383276904), kurioje parašyta, kad Iniciatorių gatvė TIKRAI priskirta klinikų zonai. Vadinasi, internetinėje svetainėje, kaip viename iš dviejų esminių visuomenės informavimo apie įmonės veiklą kanalų, teisinga informacija turėjo pasirodyti jau praėjusiais metais. Bet ar tikrai elementariam žemėlapio pakeitimui informacinėje svetainėje reikia laukti daugiau nei metus?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA