Aleksotas ir Žaliakalnis gali sulaukti 150 mln. litų paramos | Kas vyksta Kaune

Aleksotas ir Žaliakalnis gali sulaukti 150 mln. litų paramos

Archyvo / R.Talučio nuotr.

Kauno miesto taryba pritarė sprendimui Aleksoto ir Žaliakalnio seniūnijas įtraukti į Integruotos teritorijos vystymo programą, kurios metu 2014-2020 m. planuojama pritraukti nuo 100 iki 150 mln. Lt Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos. Įvairių projektų vystymui kitų miesto seniūnijų teritorijoje ketinama pritraukti lėšas iš kitų ES struktūrinės paramos programų.

2014-2020 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo perspektyvoje numatyta spręsti gyvenamosioms vietomis būdingas problemas, didinant konkurencingumą ir gyvenamosios vietovės patrauklumą, skatinant ekonomikos augimą, plėtojant viešąją infrastruktūrą. Per ateinančią ES finansinę perspektyvą Integruotos teritorijos vystymo programos Lietuvoje įgyvendinimui bus skirta apie 500 mln. Lt ES paramos. Šios lėšos bus skirtos penkiems didiesiems šalies miestams: Vilniui, Kaunui, Klaipėdai, Šiauliams ir Panevėžiui. Vilnius ir Kaunas įgijo teisę pasirinkti po dvi, o Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys – po vieną tikslinę teritoriją.

Didiesiems miestams – svaresnė ES paramos dalis

„Pagal šią priemonę Kaunas galėtų planuoti apie 100-150 mln. Lt ES paramos”, – teigė Kauno miesto savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis.

„Džiugu, kad po ES regioninės plėtros komisaro Johanneso Hahno vizito Lietuvoje buvo atsižvelgta į siūlymus, kad didiesiems miestams bendroje finansinėje perspektyvoje būtų numatoma ne mažiau kaip 5 proc. struktūrinės paramos. Gerai, kad atsisakoma probleminių savivaldybių, nes jau dabar galima konstatuoti, kad 2007-2013 m. perspektyvoje probleminės savivaldybės įgijo pranašumą. Pavyzdžiui, kalbant apie tik Kauno regioną, Jonava kaip probleminė savivaldybė be konkurencijos gavo virš 60 mln. Lt ES struktūrinės paramos, į kurią mes net negalėjome pretenduoti. Dabar ši pozicija keičiasi ir kiekvienoje savivaldybėje išryškinamos integruotos seniūnijos”, – pabrėžė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, priklausantis ES Regionų komitetui.

Neliks nuskriaustos ir kitos seniūnijos

„Išnagrinėję visą eilę statistinių parametrų, šiai programai atrinkome dvi Kauno teritorijas – Aleksoto ir Žaliakalnio seniūnijas”, – aiškino V. Grinis, pridūręs, kad pagal iškeltus reikalavimus, į šią programą negalėjo pretenduoti Centro seniūnija. Kurie projektai bus vykdomi panaudojant Integruotos teritorijos vystymo programos lėšas, spręs Kauno miesto savivaldybės Strateginio planavimo komisija.

„Aleksoto seniūnija yra viena iš sparčiausiai besiplečiančių Kauno teritorijų. Be to, praeitais metais buvo nuspręsta, kad Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmai iškils būtent Aleksoto teritorijoje, prie Vytauto Didžiojo tilto. Aleksote taip pat turime S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą bei kitus objektus, kuriuos galime vystyti panaudodami ES paramą. Tuo tarpu Žaliakalnis yra stipriai susijęs su mūsų kultūros paveldu. Čia yra ir sporto halė, S. Dariaus ir S. Girėno stadionas, Kristaus Prisikėlimo bažnyčia, Ąžuolyno parkas, Dainų slėnis ir kiti objektai. Tiek Aleksote, tiek ir Žaliakalnyje neišvystyta dviračių takų infrastruktūra”, – sakė meras A. Kupčinskas.

Kauno meras pabrėžė, kad kitoms miesto seniūnijoms ES parama bus pritraukiama per kitas 2014-2020 m. perspektyvos programas. Vienas iš svarbiausių planuojamų projektų, kuriam bus panaudota ES parama – Raudondvario plento rekonstrukcija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA