Padėkime begemotei Coliukei sulaukti gyvenimo draugo | Kas vyksta Kaune

Padėkime begemotei Coliukei sulaukti gyvenimo draugo

Savaitgalį vyksiantį Lietuvos zoologijos sodo 75 -erių metų gyvavimo jubiliejų begemotė Coliukė pasitiks viena. Jos gyvenimo draugo atgabenimui iš Ispanijos vis dar nėra surinkta pakankamai lėšų. O begemotą reikia parsigabenti iki 2014 m. rugsėjo 1 d.

Zoologijos sodo darbuotojai prašo gyventojų pagalbos,kad jaunajai begemotei nebūtų liūdna. Nykštukiniai begemotai yra Vieni labiausiai lankytojų mėgstamų gyvūnų. Kaune jie apsigyveno dar 1980 metais, tai buvo patelė Šešė, gimusi Ciuricho (Vokietija) zoologijos sode, ir patinas Klops, gimęs Poznanėje.

Šiuo metu gyvena 4 nykštukiniai begemotai. Tai Klopsas (švelniai vadinamas Seneliu), kuriam yra 35 metai, patelės Vanda – 34 metų (atvykusi prieš 8 metus iš Čekijos), patelė Šešupė – 17 metų (kuri pagal veisimo programą išvyks į Kaliningrado zoologijos sodą) ir patelė Coliukė, kuriai š.m. kovo mėn. sukako jau 5 metai. Coliukė yra gimusi zoologijos sode, ji yra Klopso ir Vandos dukra.

Nykštukiniai begemotai nelaisvėje gyvena iki 35 – 45 metų, o lytiškai aktyvūs būna nuo 3 iki 32 metų. Taigi, jaunajai begemotukei Coliukei labai reikalingas perspektyvus jaunas patinas, kad sodas galėtų tęsti sėkmingą nykštukinių begemotų veisimo istoriją.

Nykštukinių begemotų veisimas nelaisvėje yra ypatingas tuo, kad dažniau gimsta ir išgyvena moteriškos lyties jaunikliai, o vyriškos lyties jauniklių visada trūksta. Todėl jau prieš 6 metus Tarptautinės nykštukinių begemotų programos koordinatoriaus asistentės Beatice Steck buvo paprašyta įrašyti Kauno įstaigą į laukiančių jauno begemoto patino zoologijos sodų eilę. Ir tik praeitų metų rudenį pasiekė džiugi žinia – paskirtas jaunas perspektyvus patinas, kuris gyvena Ispanijos Fuengirola zoologijos sode.

Tačiau jauno patino laukia tolima ir nemažai kainuojanti kelionė, o visas išlaidas turi dengti Lietuvos zoologijos sodas. Norint, kad gyvūnas kelionės metu kuo mažiau patirtų streso ir nepatogumų, nuspręsta jį skraidinti lėktuvu, begemoto atgabenimas iki Kauno kainuoja apie 21 tūkst. litų.

Pinigai nemaži, tačiau jei šis patinėlis neatkeliaus į Lietuvą, kito gali tekti laukti dar šešis metus. Todėl Zoologijos sodas prašo paramos šio gyvūno atsigabenimui. Šiuo metu jau yra surinkta virš 1000 lt.

Paramą galite pervesti į sąskaitą:
Gavėjas: Lietuvos zoologijos sodas
Įstaigos kodas: 191716918
Sąskaita: LT56 7300 0100 0222 7817
Mokėjimo paskirtyje, nurodykite: begemoto atgabenimui (jūsų el. paštas)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA