Spektaklis „Smetona“ kitaip žvelgia į kontraversiškai vertinamus istorijos įvykius | Kas vyksta Kaune

Spektaklis „Smetona“ kitaip žvelgia į kontraversiškai vertinamus istorijos įvykius

Kauno kino studijos nuotr.

Vos prieš pusmetį visuomenei pristatyta Gedimino Jankaus drama „Kybartų aktai“, surado vietą ir scenoje. Ketvirtadienio vakarą ji pristatyta kino teatre „Romuva“. Kino studijos kūrybinės grupės kurtą spektaklį „Smetona” režisavo Vytautas Balsys.

Itin kontraversiškai vertinamus įvykius ir prezidento Antano Smetonos asmenybę atskleidžiantis kūrinys primena lemtingus Lietuvai laikus – 1940 m. birželį. Sudėtingą situaciją gvildenantis dramos autorius remiasi taip vadinamais Kybartų aktais, kuriuos Prezidentas Antanas Smetona parašė jau būdamas Berne, Šveicarijoje, tačiau juos datavo 1940 m. birželio 15 d. ir pasirašymo vietą nurodo Kybartus.

VAIZDO REPORTAŽAS IŠ SPEKTAKLIO PREMJEROS „ROMUVOJE”

Čia nukelia ir spektaklio veiksmas – sukuriantis menamą dviejų istorinių asmenybių prezidento A. Smetonos ir buvusio jo bendražygio, oponentu tapusio A.Voldemaro susitikimą. Režisierius Vytautas Balsys tikino , kad „pjesės autorius G.Jankus pateikia menamą, tačiau labai įtikinamą sceninį įvykį, kuris paremtas menine kalba ir aistringu istorinių priežasčių, kas kaltas dėl Lietuvos likimo 1940 metais, ieškojimu“.

Spektaklio premjerą stebėjo pilna kino teatro „Romuva“ salė. Po spektaklio kalbintis žiūrovai sakė , kad spektaklis sužadino patriotinius jausmus. Zenonas Langaitis tikino, jog „tokį spektaklį reikėtų įtraukti į mokyklų programas, kad jaunoji karta pamatytų ir pajustų ano meto situaciją ir prieštaravimus, kurie draskė daugelio širdį. Juk Lietuvai buvo itin sudėtingas laikmetis. Tačiau – pažvelkime į šiandieną- juk turime laisvą Lietuvą , kokios prezidentas Antanas Smetona ir norėjo, kokios siekė ir ką dėl jos darė“.

Tad belieka kirbantis klausimas, kuris neramina daugelį – ar teisūs tie, kurie Antaną Smetoną vadina išdaviku?

„Suvaidinti A. Smetoną – didžiulis iššūkis, nes Lietuvoje net mokinukas turi susidaręs įvaizdį, koks buvo A. Smetona. Todėl yra svarbu, kad suvaidintas personažas atitiktų daugelio įsivaizduojamą A. Smetoną, bet kartu nebūtų stereotipiškas, o gyvas ir įdomus. O tai padaryti nėra lengva užduotis”, – kalbėjo Prezidentą A. Smetoną vaidinantis aktorius Ramūnas Šimukauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA