Jauniesiems atlikėjams įteiktos Kauno rajono mero premijos | Kas vyksta Kaune

Jauniesiems atlikėjams įteiktos Kauno rajono mero premijos

Užsienio spaudos nuotr.

Gegužės 9 d. Kauno filharmonijoje vyko penktojo tarptautinio klasikinės muzikos jaunųjų atlikėjų konkurso „Gradus ad Parnassum“ baigiamasis koncertas ir apdovanojimai.

Šį konkursą nuo 2001 m. rengia Kauno rajono savivaldybė ir Garliavos meno mokykla. Jaunieji talentai savo jėgas tarptautiniame renginyje išbando kas trejus metus.

Šiemet klasikinės muzikos šventėje dėl nugalėtojų vardų dvi dienas varžėsi 208 dalyviai iš septynių valstybių. Atlikėjai buvo suskirstyti į keturias kategorijas: pianistų, styginių, pučiamųjų ir akordeonininkų.

Vertino profesoriai

Jaunųjų atlikėjų pasirodymus vertino keturios skirtingos komisijos.

  • Styginių instrumentų muzikos atlikėjus vertino profesorius S. Sondeckis, Rygos muzikos akademijos profesorius J. Švolkovskis ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius R. Armonas.
  • Pianistų grupės gabumus tikrino Minsko muzikos akademijos profesorius N. I. Gildiukas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai H. Radvilaite ir S. Okruško.
  • Geriausius akordeonininkus rinko Minsko muzikos akademijos profesorius N. J. Sevriukovas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai E. Gabnys ir R. Sviackevičius.
  • Pučiamųjų instrumentų atlikėjus vertino Rygos muzikos akademijos voltornininkas G. Evelsonas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius V. Gelgotas (fleita) ir J. Gruodžio konservatorijos direktorius K. Bliujus (klarnetas).

Premijos vunderkindams

Trečiąją konkurso dieną pinigines premijas komisijos išrinktiems laureatams įteikė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Smuikininkų grupėje vertinimo komisija 25 balais įvertino devynerių metų vunderkindę Alisą Nemtsovą iš Kaliningrado ir jai skyrė Pagrindinį prizą. Pianistų grupėje laurus skynė Kamila Sacharzewska iš Lenkijos, akordeonininkų – Arturas Soroka iš Baltarusijos.

Jaunieji laureatai konkurso organizatoriams ir žiūrovams atsidėkojo įspūdingu koncertu.

Garliavos meno mokyklos direktorė Regina Guobė pasakojo, kad konkurse būta visko – ir šypsenų, ir ašarų, tačiau jaunieji atlikėjai liko patenkinti, nes įgijo vertingos patirties ir naujų draugų.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad jau tradiciniu tapusio renginio lygis išaugo. „Šis konkursas yra puiki galimybė pastebėti jaunuosius talentus, kurie užauga nedideliuose miesteliuose ar kaimuose “, – sakė meras.

„Gradus ad Parnassum“ konkurse šiemet varžėsi 63 pianistai, 48 stygininkai, 47 pūtikai ir 48 akordeonininkai. Kitas konkursas numatytas 2016 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA