A. Žmuidzinavičiaus muziejuje atidaroma Kęstučio Palioko tapybos darbų paroda | Kas vyksta Kaune

A. Žmuidzinavičiaus muziejuje atidaroma Kęstučio Palioko tapybos darbų paroda

Parodos organizatorių nuotr.

Birželio 6 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks Kęstučio Palioko (1933–1978) parodos, skirtos dailininko 80-mečiui atidarymas.

Kęstučiui Paliokui intensyviai dirbti buvo lemta tik keliolika metų. Parodoje eksponuojami tapybos darbai, piešiniai bei keletas skulptūrų.

Tapytojas K. Paliokas gimė 1933 m. Bartininkų kaime (Vilkaviškio raj.). Jaunystėje svajojo gyvenimą susieti su profesionaliu sportu, tačiau rimta liga (tuberkuliozė) sužlugdė tokias viltis.

Studijuodamas Valstybiniame dailės institute (baigė 1968 m.) įsigijo daug bendraminčių, kolegų tapytojų, tokių kaip Antanas Martinaitis, Mykolas Šalkauskas, Osvaldas Jablonskis, Ričardas Povilas Vaitiekūnas ir kt. Jie visi trumpesnį ar ilgesnį laikotarpį gyveno ir kūrė Kaune.

K. Palioko, tapyboje ieškojusio egzistencinių užmačių, intensyvus kūrybinis kelias buvo labai trumpas: po instituto baigimo tik dešimtmetį pragyvenęs dailininkas (mirė 1978 m.), paliko mums daug ekspresyvių modernių paveikslų.

K. Paliokas mėgo tapyti savo šeimos, draugų portretus; beveik visuose tokiuose darbuose atsispindi vienišumo, užsisklendimo jausmas. Portretuojami žmonės – susimastę ir į save nugrimzdę asmenybės, intravertai. Galbūt kiekviename jų, dailininkas ieškojo ir autobiografinių bruožų…

Peizažuose, atvirkščiai, tarytumei gamta būtų įsišėlusi ekstravertė, labai atvirai atskleidžiamos visos įmanomos emocijos ir jausenos: medžių pavidalai tarsi susivėlę ir siaučiantys, pasiruošę kažkam naujo – audrai, vėtrai ar gaiviam lietui. Horizontai visai nenuobodūs: net ir tamsios spalvos – pozityvios. Žvelgiant į šiuos darbus, lengva įsivaizduoti dailininką, mėgusį iš miesto „pabėgti“ į savo gimtas kaimo apylinkes ir vis iš naujo bandantį atrasti savo įprastoje pievoje, lauke ar horizonte romantizuotą ir taip lengvai nesugaunamą oazę.

Kai kurių tokių darbų net nesinori vadinti tapybos žanrais (portretais ar peizažais). Kiekvienos ekspresyvaus darbo detalės pavertimas simboliu, keičia jų tematiką iš esmės. Tai daugiau psichologinės užmačios – perverti tapytojo žvilgsniu kiekvieną daiktą, dalyką, ar žmogaus pavidalą ir išskirti jį iš suabstraktintos begalybės.

Paroda A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje veiks: 2013 06 06–2013 07 07.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA