Programišiai buvo nulaužę Kauno savivaldybės interneto svetainę (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Programišiai buvo nulaužę Kauno savivaldybės interneto svetainę (atnaujinta)

„Kas vyksta Kaune” skaitytojai antradienio vakarą pranešė, kad nepasiekiama kaunas.lt interneto svetainė, kuri priklauso Kauno miesto savivaldybei.

20:40 val. www.kaunas.lt nėra pasiekiama, vietoj tradicinės informacijos, skirtos miesto gyventojams, matomas įsilaužėlio paliktas pranešimas su prierašu „Welcome to the hackers world” (Sveiki atvykę į hakerių pasaulį) ir girdima rock-metal muzika. Nulaužę svetainę yra pasivadinę „Netsweepers”.

Užėjus į tinklapį kaunas.lt, šiuo metu vartotojai nukreipiami į puslapį kaunas.lt/hacker

Pastarąją savaitę buvo nulaužtas delfi.lt naujienų portalas, atakos, įtakojančios ir kitų portalų veikimą, nesiliauja ir šią savaitę.

Apie nulaužtą kaunas.lt svetainę „Kas vyksta Kaune” telefonu informavo vicemerą Stansilovą Buškevičių, kuris pažadėjo susisiekti su sistemų administratoriumi ir spręsti neplanuotą išpuolį kibernetinėje erdvėje.

Kauno meras Andrius Kupčinskas portalui Delfi.lt sakė, kad yra įsitikinęs, kad laikinosios sostinės savivaldybė pasirinkta neatsitiktinai.

„Manau, tai susiję savivaldybės pozicija tam tikrais klausimais. Tarkim, kodėl nebuvo pasirinkta kito miesto, o būtent Kauno savivaldybė?“ – retoriškai klausė A. Kupčinskas.

21:25 val. interneto svetainės administratoriai atjungė peradresuotą puslapį ir šiuo metu nėra matomas joks svetainės turinys.

21:31 val. svetainė jau kraunasi, lankytojai gali matyti patalpintą informaciją.

„Tai buvo kiek kitokio pobūdžio ataka nei kad matėme delfi.lt ar kitų lietuviškų svetainių atveju. Mums pavyko operatyviai atnaujinti interneto puslapio veiklą. Imamės visų įmanomų priemonių, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Vytautas Augonis.

„Kas vyksta Kaune” Facebook puslapyje 20:21 val. paskelbta informacija apie dviračių takų situaciją Kaune, taip pat pridėta nuoroda į platesnę informaciją Kauno aplinkos apsaugos skyriaus tinklapyje, per kurio turinio valdymo sistemą ir įsilaužta į kaunas.lt svetainę. A.Kupčinskas Facebook paskyroje patvirtino, kad įsilaužimas įvyko per minėtą puslapio dalį.

Jei buvo taip, atakai prieš Kauno savivaldybės puslapį ilgai nesiruošta, kibernetinis išpuolis atliktas spontaniškai pasinaudojus paprasta turinio valdymo sistemos spraga. Tokie išpuoliai gali padažnėti dėl dažnai pastaruoju metu eskaluojamos kibernetinio saugumo temos,  kai interneto hakeriai, suintensyvėjus informaciniam fonui apie įsilaužimus į internetines sistemas, ims demonstruoti, ką sugeba.

Pirmąją pirmininkavimo Europos Sąjungos tarybai dieną Ispanijoje buvo nulaužtas oficialus pirmininkavimo tinklalapis. Lietuvai primininkaujant Europos Sąjungos tarybai, vienas iš prioritetinių klausimų bus skaitmeninė darbotvarkė, euroatlantinės bendrijos kibernetinio atsparumo stiprinimas, kitos su skaitmeniniu turiniu susijusios temos.

NULAUŽTO PUSLAPIO VAIZDAS

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA