Per miesto dienas – stiprus „Hanza Kaunas” prieskonis | Kas vyksta Kaune

Per miesto dienas – stiprus „Hanza Kaunas” prieskonis

Afoto.eu nuotr.

Kaunas, vienintelis iš Lietuvos miestų priklausantis Naujosios Hanzos sąjungai, tęsia viduramžiais alsuojančių švenčių tradiciją. Šį savaitgalį kulminaciją pasieksiančiose „Kauno dienose 2013“ kauniečių ir miesto svečių lauks svarbus šventės akcentas – Kauno pilies lomoje įsikursiantis Hanzos miestas.

Šeštadienį ir sekmadienį Hanzos mieste bus galima rasti riterių stovyklą, amatininkų kaimelį, XIV–XVII a. šarvų bei ginklų ekspoziciją, čia vyks senoviniai stalo žaidimai, kirvių, žiedų bei iečių mėtymas, šaudymas iš lankų ir arbaletų, žongliravimo mokykla bei senovinė mokyklėlė vaikams.

„Apmaudu, kad eilę metų Kaune vykusios ir kauniečių pamėgtos Hanzos šventės organizatoriai atsisakė savo įsipareigojimų toliau rengti šią šventę. Todėl šįmet nusprendėme „Kauno dienų 2013“ metu prie pilies įkurti Hanzos miestą, surengti viduramžių pasirodymus, pakviesti amatininkus, riterius, pirklius ir pasiuntinius. Planuojame, kad ateityje Kauno dienų šventė virs Kauno Hanza dienų švente“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Organizatoriams – nauja patirtis

Praėjusiais metais viduramžių šventės organizatoriai – VšĮ „Hansa Kaunas“ – atsisakė savo įsipareigojimų ir pranešė neberengsiantys šios šventės. Tuomet buvo pasigirdę kalbų, kad buvusius organizatorius atsisakyti planų toliau rengti šią šventę galėjo paskatinti ir ne itin palankios atlikto viešosios įstaigos veiklos ir finansų audito išvados.

„Ankstesnės Hanza šventės organizatoriai ne tik atsisakė savo įsipareigojimų, bet netgi nesutiko pasidalinti savo patarimais ir patirtimi. Todėl šių metų šventės organizatoriui – Kauno kultūros centrui „Tautos namai“ – tai bus visiškai nauja patirtis, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas. – Tikiu, kad šįmet įgavę patirties, „Tautos namai“ sugebės kitais metais šventę surengti su dar ryškesniu Hanzos atspalviu.“

Dėmesys – turizmui

Pasak Kauno miesto tarybos narės Editos Gudišauskienės, narystė Naujosios Hanzos miestų sąjungai Kaunui suteikia daugybę galimybių.

„Iki šiol Kaunas, kaip Hanzos miestas, vystė tik kultūrinę sritį. Tuo tarpu dabar plėsime ir vystysime turizmą, kuris bus labai naudingas miestui. Šiuo metu vyksta derybos dėl Hanza paso. Šį pasą, kurį jau turi Liuneburgo miestas (Vokietija), galėtų turėti kiekvienas sąjungos partneris. Jis galiotų visuose miestuose, o atvykę turistai su šiuo pasu gautų įvairias nuolaidas renginiams“, – pasakojo E. Gudišauskienė.

Tarptautinės šventės vizija

Kaunas jau keletą metų bendradarbiauja su Pernu miestu (Estija). Kauno miesto atstovai neseniai dalyvavo šiame mieste surengtoje konferencijoje, kurios metu buvo aptarti galimi bendri turizmo projektai, kurie galėtų būti vystomi tarp sąjungos miestų partnerių.

„Kaunas kartu su Gdansku (Lenkija) ir Kuldiga (Latvija) planuoja sukurti bendrą turistinį maršrutą ir Hanzos dienas rengti kartu. Galvojame apie galimybę organizuoti tarptautinę, didelio masto šventę. Suderintumėme datas tarp trijų miestų ir jos galėtų vykti paeiliui“, – apie planus pasakojo Kauno miesto tarybos narė.

Neseniai buvo patvirtintas oficialus Naujosios Hanzos miestų sąjungos logotipas. Netrukus jį galės naudoti ir Kaunas, savo oficialiuose dokumentuose ir visur kitur galėsiantis prisistatyti kaip Hanzos miestas.

„Netrukus turėtų startuoti ir oficiali Naujosios Hanzos miestų sąjungos svetainė, kuriose bus pristatomi visi miestai partneriai, tarp jų ir Kaunas. Kauno miesto savivaldybė savivaldybė aktyviai prisidėjo prie šios interneto svetainės kūrimo“, – pabrėžė E. Gudišauskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA