Kaune sklis studentų chorinės muzikos garsai | Kas vyksta Kaune

Kaune sklis studentų chorinės muzikos garsai

ktu.lt nuotr.

Gegužės 10–12 d. Kaune, kuris yra pripažintas geriausių chorų miestu, sklis chorinės muzikos garsai. Kauno technologijos universiteto akademinis choras „Jaunystė“, vadovaujamas žymios Kauno chorvedės ir muzikės Danguolės Beinarytės, rengia tarptautinį aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkursą „Juventus 2013“, kuriame dėl aukščiausių apdovanojimų šiemet varžysis 7 studentiški chorai. Tai Juventus“ (Ryga, Latvija); „Gaudeamus“ (Vilnius, Lietuva); „Daina“ (Kauno r., Lietuva); „Veni gaudere“ (Kaunas, Lietuva); „Gabija“ (Vilnius, Lietuva); „Neris“ (Kaunas, Lietuva); „Jaunystė“ (Kaunas, Lietuva).

Visą šio gilias tradicijas turinčio konkurso mecenavimą prisiėmė Kauno technologijos universitetas, kurio ištakose 1926 m. gimęs studentų choras „Jaunystė“ jo nariams suteikia ne tik chorinės muzikos pajautą, bet ir kultūrinį išprusimą, kitą žvilgsnį į kasdienybę ir profesinę karjerą.

„Nėra taip lengva atlikti chorinę muziką, kuri kartais yra sudėtinga, – teigė D. Beinarytė. – Tai reikalauja ir įgūdžių, ir nuolatinio darbo. Aukštųjų mokyklų chorų specifika yra ta, kad kasmet keičiasi chorų sudėtis, ateina vis nauji nariai ir juos reikia įtraukti į jau pažengusių gretas, o su naujos sudėties choru parengti tinkamą programą užtrunka.“

Šių metų tarptautiniame aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkurse „Juventus 2013“ komisijoje dirbs žymūs muzikai, tarp jų – Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Zita Bružaitė, kurios sukurtas kūrinys yra konkursinės programos dalis.

Be to, komisijoje bus ir Duke universiteto (Šiaurės Karolina, JAV) muzikos kompozicijos profesorius, kompozitorius Stephen Jaffe. Jo muzika atliekama visame pasaulyje.

Apie konkursą

Tarptautinis aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkursas „Juventus“ – tai akademinio jaunimo šventė. Daugiau nei prieš 40 metų šis konkursas nutiesė tiltus tarptautiniam akademiniam bendravimui. Muzikiniai renginiai subūrė įvairių šalių dainos mylėtojus, leido pažinti kaimyninių kraštų kultūrą, skatino domėjimąsi chorine muzika.

Pirmasis „Juventus“ konkursas, choro „Jaunystė“ vadovo R. Varno pastangomis, buvo surengtas 1968 m. Pirmajame konkurse dalyvavo svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos, enkijos, Ukrainos, Gruzijos, Vokietijos ir Čekijos. Buvo surengti dar septyni konkursai, iš kurių paskutinis įvyko 1997-aisiais.

Ir štai 2013 m. nuspręsta konkursą atgaivinti ir vėl suburti draugėn akademinės chorinės tradicijos puoselėtojus.

„Juventus 2013“ programa

Gegužės 10 d.

12.00 val. – atvira JAV kompozitoriaus Stefeno Jafės (Stephen Jaffe) paskaita „Naujųjų medijų, orkestro ir dokumentuoto impulso refleksija“ KTU Humanitarinių mokslų fakultete (Gedimino g. 43, 102 aud, anglų kalba).

19.00 val. – atidarymo koncertas Kauno arkivyskupijos kurijos konferencijų salėje (Papilio g. 5). Visi chorai atliks po laisvai pasirinktą (ne konkursinį) kūrinį a cappella.

Gegužės 11 d.

14.00 – 17.00 val. – konkursas Kauno valstybinėje filharmonijoje (L. Sapiegos g. 5).

17.30 – 19.30 val. – sakralinės muzikos koncertas Paminklinėje Kristaus prisikėlimo bažnyčioje (Žemaičių g. 31A).

Gegužės 12 d.

11.00 – 12.00 val. – sakralinės muzikos koncertas Paminklinėje Kristaus prisikėlimo bažnyčioje (Žemaičių g. 31A).

14.00 val. – konkurso „Juventus 2013“ rezultatų paskelbimas, apdovanojimai ir laureatų koncertas Kauno karininkų ramovėje (A. Mickevičiaus g. 19).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA