„Būti ar nebūti?!” blaivyklai Kaune | Kas vyksta Kaune

„Būti ar nebūti?!” blaivyklai Kaune

Apie tai, kad Kaunui reikalinga blaivykla, kalbama jau bemaž dešimt metų. Beveik nuo to momento kai tokio pobūdžio įstaigos atsisakyta. Iš pradžių šnekėta tyliai, dabar – jau gerokai garsiau. Ypač pastaraisiais keleriais metais kai neapsikentę esamos situacijos garsiai ėmė pasipiktinimą reikšti miesto gydymo įstaigų vadovai. Kodėl Kaune iki šiol nėra blaivyklos?

Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas: „Alkoholio padauginę asmenys būna įvairūs. Vieni iškart eina miegoti, kiti pradeda ieškoti linksmybių, treti būna linkę konfliktuoti ir paleisti į darbą kumsčius. Pastarieji, atsidūrę ligoninėje kartu su sergančiais žmonėmis, kuriems reikalingas poilsis ir ramybė, ima įžūliai elgtis, rėkauti, tampa agresyvūs. Kur juos dėti? Kitos vietos, kur būtų vežami neblaivūs piliečiai, nėra. Apie tai, kad tokia situacija yra absurdiška, kalbama jau keleri metai. Nereikia pamiršti, jog yra asmenų, kurie niekuomet neišsiblaivo. Jie neturi kur nusiprausti, dažnai šlapinasi ten pat kur miega. Ar tokiam piliečiui vieta gydymo įstaigoje? Ne. Bet jo, ypač žiemą, gatvėje negali palikti – visgi žmogus, sušals. Todėl policijos pareigūnai ir veža juos į ligonines. O pastarosios netgi turi atskiras patalpas neblaiviems. Palaiko juos per naktį ir išleidžia. Atlygio už tai niekas nemoka. Kauno miesto taryboje apie blaivyklos būtinybę diskutavome ne kartą. Dirbdami opozicijoje jokio rezultato nepasiekėme – valdančioji dauguma pinigų jai neskyrė. Dabar bent jau priimtas tarybos sprendimas suremontuoti įstaigai tinkančias patalpas. Deja, visai neaišku, kada tai bus padaryta, nes biudžete lėšų nėra, o Privatizavimo fondas kol kas tuščias. Blaivyklai pinigų nėra, nes miesto prioritetai neva yra kitokie”.

Kauno miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjas Donatas Senikas: „Blaivykla turėtų būti įkurta kaip atskiras Kauno apskrities priklausomybės ligų centro skyrius. Jame, 100 kvadratinių metrų plote, turėtų tilpti 20 lovų. Dirbs 9 darbuotojai. Kol kas dar neaišku, nei kas remontuos patalpas, nei kiek tai kainuos. Savo darbą atlikome. Dabar dokumentus perdavėme Statybos skyriui. Kai lėšų atsiras Privatizavimo fonde tuomet bus skelbiamas konkursas blaivyklai įrengti. Tikimės, jog prasidedant žiemos sezonui jau viskas bus padaryta”.

Kauno apskrities Priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras: „Išblaivinimas – nebūdinga mūsų įstaigai paslauga. Bet Kauno taryba nusprendė mums paskirti šią funkciją. Tam neprieštaravome, nes nebuvo tvirtinama įstaigos strktūra, kol į ją neįtraukėme socialinių paslaugų skyriaus. Esame reformos eigoje. Juk visus penkis Lietuvoje esančius priklausomybės centrus savo žinion perėmė Sveikatos apsaugos ministerija. Vadinasi, mūsų funkcijos bus dar sykį peržiūrėtos. Tada ir spręsis ar turime vykdyti tai, ką mums numatė savivaldybė. Kol kas miestas pinigų blaivyklai neturi. Pernai šis klausimas aplenktas visai. Šįmet jis bus pradėtas judinti tik tuomet, jei pasipildys Privatizavimo fondas”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA