Trumpame filme atkurti prieš kelis amžius Perkūno name vykę įvykiai | Kas vyksta Kaune

Trumpame filme atkurti prieš kelis amžius Perkūno name vykę įvykiai

perkunonamas.lt nuotr.

Įsibėgėjus pavasariui istoriniams laikams neabejingi miestiečiai turės galimybę išvysti romantišką istoriją. Jos veikėjai – realūs, prieš beveik penkis šimtmečius Perkūno name gyvenę, žmonės. Kaip teigia filmo kūrėjai, „šioje istorijoje daug tiesos ir truputis prasimanymo…“ Vieną pagrindinių vaidmenų atliko puikus gidas, nepailstantis Kauno miesto garsintojas, viduramžių pirkliu prisistatantis Bernardas Bitneris.

Ištraukoje iš Jurgio Okso knygos „Perkūno namas Kaune” rašoma: „Keleivis, pirmą kartą atvykęs į Kauno senamiestį, visada nustebęs sustoja Aleksoto gatvėje, prieš nedidelį dviaukštį raudonų plytų namą, apvainikuotą stačiu, tarsi mezginiais išpuoštu frontonu. Neįprastos, grakščios ir puošnios pastato formos, jo senove dvelkiantys mūrai ir paslaptinga praeitis jau ne pirmą šimtmetį žadina amžininkų nuostabą ir susidomėjimą. Ypač domėtis šiuo viduramžių reliktu imta XIX a. pr., kai istorikai romantikai paskelbė jį buvus pagonių dievaičio Perkūno šventykla. Ši romantiška tradicija taip apėmė žmonių protus, kad Perkūno namo vardas išliko gyvas iki dabar.”

Perkūno namas – tai senas, originalus gotikinės architektūros paminklas, pastatytas XV a. II pusėje. Pastatas mūrinis, su puoštu frontonu ir erdviais rūsiais. Tikroji namo paskirtis nežinoma. Pasakojama legenda apie pastato sienoje rastą dievo Perkūno skulptūrėlę, apie čia amžinąją ugnį kūrenusias vaidilutes, tačiau tyrinėtojų surasta gausi radinių kolekcija byloja, kad tai buvusi prekybinė būstinė ir priklausiusi Hanzos pirkliams. Greičiausiai ir patys namai pastatyti prekybos reikalams, o Perkūno vardas suteiktas vėliau, pabrėžiant Kauno pirklių nepriklausomumą nuo užsienio ir galbūt norint pagerbti senosios lietuvių tikybos tradicijas. Žmonės tikėjo, kad jis buvo pastatytas ant senos šventyklos, skirtos dievui Perkūnui, skelbia šių dienų Perkūno namo atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA