Lėlių teatre įteiktos Kultūros ir meno premijos (foto) | Kas vyksta Kaune

Lėlių teatre įteiktos Kultūros ir meno premijos (foto)

kaunas.lt nuotr.

Pasaulinės kultūros dieną Kauno valstybiniame lėlių teatre miesto meras Andrius Kupčinskas įteikė Kultūros ir meno premijas trims garsioms Kauno menininkėms: poetei, prozininkei Dovilei Zelčiūtei – Gimberienei, Lietuvos dailininkų sąjungos narei Jolantai Šmidtienei ir „Auros” šokių teatro vadovei Birūtai Letukaitei – Komskienei.

„Sveikinu Pasaulinės kultūros dienos proga. Žmogus ir jo kūryba neatsiejami nuo tautos ir jos kultūros. Kultūra mes kuriame savo šalies tapatumą, puoselėjame savo tradicijas ir pagerbiame šviesiausius kultūrą puoselėjančius žmones. Visame pasaulyje pažymima Kultūros diena – tai tarsi simbolis, vienijantis visas pasaulio kultūras. Tuo pačiu ši diena primena, kad kiekvienas kraštas, kiekvienas miestas gali būti ir yra reikšmingas bei savitas kultūros centras. Jame kuriantys menininkai, kultūros darbuotojai suteikia miestui kultūrinio individualumo ir nepakartojamumo įspūdį. Dėkoju už kultūros puoselėjimą ir jūsų dėmesį Kaunui”, – kalbėjo miesto meras A. Kupčinskas.

Laureatė Dovilė Zelčiūtė – Gimberienė per dvidešimtį metų išleido 13 skirtingų žanrų knygų. Yra žinoma kaip nerimstanti, ieškanti, kintanti ir tuo pačiu metu nesunkiai atpažįstama, savitą braižą turinti autorė. Rašytoja D. Zelčiūtė šiuo metu yra išskirtinai kūrybinga, stebėtinai darbšti, ji Lietuvos rašytojų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungų narė.

Jolantos Šmidtienės vardas pagrįstai siejamas su Kauno miesto įvaizdžio formavimu. Ji yra ne tik žinoma menininkė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, bet ir meno bei visuomeninių projektų organizatorė. Jos kūrybinė veikla daugiasluoksnė ir įdomi. Dailininkė jau ketverius metus džiugina Kauno gyventojus bei miesto svečius originaliai sukurtomis šventinėmis pagrindinėmis miesto eglėmis. Netikėti ir originalūs sprendimai, būdingi šiuolaikiniam menui, suteikia galimybę į eglę žiūrėti kaip į meno kūrinį. 2011 m. J. Šmidtienės sukurta eglė – Pasaulio Gineso rekordininkė, apdovanota už aukščiausią skulptūrą iš plastiko butelių, kuri ypač išgarsino Kauną.

Birūta Letukaitė – Komskienė – žinoma choreografė, šokio pedagogė, vienintelio Lietuvoje municipalinio šokio teatro – Kauno šokio teatro „Aura” įkūrėja, direktorė ir meno vadovė, pirmojo Lietuvoje tarptautinio modernaus šokio festivalio organizatorė, aktyvi kultūros ir visuomenės veikėja. Dviejų „Auksinių scenos kryžių” (20006 m. už spektaklio „Aseptinė zona arba Lietuviškos sutartinės” choreografiją ir 2013 m. – už ilgametį indėlį į Lietuvos šokio meną) laureatė. 1993 m. choreografija „Valsas” buvo įvertinta aukščiausiu apdovanojimu tarptautiniame šiuolaikinės choreografijos konkurse – festivalyje Vitebske (Baltarusija).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA