Lėlių teatre trims Kauno menininkėms bus įteiktos Kultūros ir meno premijos | Kas vyksta Kaune

Lėlių teatre trims Kauno menininkėms bus įteiktos Kultūros ir meno premijos

kaunas.lt nuotr.

Balandžio 15 d. 16 val. Kauno valstybiniame lėlių teatre, Laisvės al. 87A, bus įteiktos Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir meno premijos šioms laureatėms: Rašytojų sąjungos narei Dovilei Gimberienei, šokio teatro „Aura“ vadovei Birūtai Komskienei, dailininkei tekstilininkei Jolantai Šmidtienei.

2013 m. Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija skiriama už 2011 m. išleistą rinkinį „Paleisk mano ranką“ ir pokalbių apie teatrą knygą „Po repeticijos“.

Per dvidešimtį metų Dovilė Zelčiūtė išleido13 skirtingų žanrų (poezija, kūrybinis portretas, esė, romanas, interviu0 knygų ir skaitytojų bei profesionalių vertintojų yra žinoma kaip nerimstanti, ieškanti, kintanti ir tuo pačiu metu nesunkiai atpažįstama, savitą braižą turinti autorė.

Savo kūrybos Dovilė neįsivaizduoja be teatro, rašytoja neatšaukiamai paviliota scenos magijos, apie kurią kalba eilėraščiuose, romane „Gastrolės“, o bene plačiausiai, parodydama puikų profesinį išmanymą, prabyla solidžiose knygose „Po repeticijos“ Kaip rašė teatrologė Rūta Oginskaitė „Slaptinga kūrybos erdvė ir yra pagrindinė Dovilės Zelčiūtės pokalbių su teatro žmonėmis tema“.

Neilgai pagalvoję prisimintume klasikinę tiesą, kad žmogų labiausiai pačiu savimi daro jo realizuotos galimybės. Rašytoja Dovilė Zelčiūtė šiuo metu yra išskirtinai kūrybinga, stebėtinai darbšti, ji Lietuvos rašytojų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungų narė.

2013 m. Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija skiriama už ilgametę aktyvią ir reikšmingą kultūrinę, scenos meno puoselėjimą, aukščiausius laimėjimus respublikiniuose ar tarptautiniuose konkursuose, novatorišką kūrybinę idėją ir jos įgyvendinimą Kauno mieste.

Žinoma choreografė, šokio pedagogė, vienintelio Lietuvoje municipalinio šokio teatro – Kauno šokio teatro „Aura“ įkūrėja, direktorė ir meno vadovė, pirmojo Lietuvoje tarptautinio modernaus šokio festivalio organizatorė, aktyvi kultūros ir visuomenės veikėja.

Daugelio apdovanojimų nominantė, iš jų dviejų „Auksinių scenos kryžių“ (20006 m. už spektaklio „Aseptinė zona arba Lietuviškos sutartinės“ choreografiją ir 2013 m. – už ilgametį indėlį į Lietuvos šokio meną).

1993 m. choreografija „Valsas“ buvo įvertinta aukščiausiu apdovanojimu tarptautiniame šiuolaikinės choreografijos konkurse-festivalyje Vitebske (Baltarusija). 1993m., 2004-2005 m. Valstybinių stipendijų nominantė, tarptautinio fondo „ART LINK Fundation“ stipendininkė stažuotei JAV (2003 m.).

B. Letukaitei-Komskienei skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui (2008 m.); Kauno meno kūrėjų asociacijos premija už 2007 m. kūrybinius pasiekimus; Kauno apskrities garbės ženklas už nuopelnus puoselėjant kultūrą (2007 m.); suteiktas titulas „Kauno dvasios riteris 2006“; Kauno miesto savivaldybės III laipsnio Santakos garbės ženklas ((2005 m.). O kur dar ir miesto Fortūnų prizai – 1998 m., 2002 m. ir 2004 m.

2013 m. Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija skiriama už novatorišką kultūrinę idėją ir jos įgyvendinimą Kauno mieste.

Jolantos Šmidtienės vardas pagrįstai siejamas su Kauno miesto įvaizdžio formavimu. Ji yra ne tik žinoma menininkė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, bet ir meno bei visuomeninių projektų organizatorė.

Jos kūrybinė veikla daugiasluoksnė ir įdomi. Dailininkė jau eilę metų džiugina Kauno gyventojus bei miesto svečius originaliai sukurtomis šventinėmis pagrindinėmis miesto eglėmis. Kauno eglių įvaizdį J. Šmidtienė kuria jau keturis metus iš eilės. Netikėti ir originalūs sprendimai, būdingi šiuolaikiniam menui, suteikia galimybę į eglę žiūrėti kaip į meno kūrinį.

2011 m. J. Šmidtienės sukurta eglė –Pasaulio Ginesso rekordininkė, apdovanota už aukščiausią skulptūrą iš plastiko butelių, kuri ypač išgarsino Kauną. 2012 m. „šokanti“ eglė unikali besisukančiais 8 angelais. Juos iš metalo ir plastiko sukūrė garsiausi Kauno miesto menininkai.

Jolanta Šmidtienė yra Anglijos siuvinėtojų gildijos narė (nuo 1994 m.); Tekstilininkų ir dailininkų gildijos steigėja, narė (nuo 2000 m.), pirmininkė (2000-2008) ir direktorė. Nuo 2005 m. Suaugusiųjų tekstilės meno mokyklos studijų vadovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA