Kauno rajonas – verslus ir jaunėjantis | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas – verslus ir jaunėjantis

"AerialMedia.TV" nuotr.

Lietuva sensta, o Kauno rajonas pastebimai auga, jaunėja. Čia daugėja verslo, plečiasi gyvenamųjų namų statyba, santykinai mažesnis nedarbas. Kovo 28 dieną Kauno rajono savivaldybės tarybos posėdyje pristatydamas 2012 metų Savivaldybės veiklos ataskaitą meras Valerijus Makūnas kalbėjo ne tik apie teigiamas tendencijas, bet ir problemas.

Iš dokumento matyti, kad Kauno rajono gyventojų amžiaus vidurkis yra 38,8 metų, kai tuo metu Lietuvoje jis jau viršija 41 metus. Kauno rajono savivaldybė yra viena iš nedaugelio, kurioje gyventojų daugėja. Santykinai didelis ir gyventojų iki 30 metų skaičius.

Verslo subjektų per metus rajone padidėjo nuo 1848 iki 1995. Kauno rajone taikomos lanksčios mokesčių lengvatos, o verslo liudijimai kainuoja mažiausiai – 120 litų.

Aktyvus savivaldybės bendradarbiavimas su verslu padeda mažinti nedarbą. 2012 m. Kauno rajone registruota 9,5 proc. bedarbių, kai Lietuvos vidurkis – 11,4 proc. Pagal vidutinio darbo užmokesčio augimo tempus Kauno rajono savivaldybė 2012 m. buvo lyderė – užmokestis pernai čia didėjo 5,2 proc., o visoje Lietuvoje – 2,4 proc.

Jei 2011 metais Kauno rajone buvo įgyvendintas 101 projektas, tai pernai – 163. Atnaujinti sporto aikštynai Kačerginėje, Vilkijoje, Čekiškėje, Karmėlavoje, Garliavoje, Domeikavoje, Batniavoje, Zapyškyje. Tapo šviesiau pakaunės miesteliuose: visi seni šviestuvai pakeisti naujais, o Girionyse ir Ringauduose šviečia taupūs LED žibintai.

Sparčiai vyksta Raudondvario dvaro pritaikymo visuomenės reikmėms darbai. Rūmus puikiai įvertino praėjusių metų rudenį dvare susitikę trys Baltijos šalių prezidentai. Šis ansamblis jau tapo rajono vizitine kortele, čia planuojami ir Lietuvos pirmininkavimo ES renginiai.

2012-ieji Kauno rajonui buvo bendradarbiavimo ir partnerysčių metai. Pasirašytos sutartys su Gruzijos Gorio ir Italijos Marineo miestais. Stiprėja saitai su Lenkijos Varmijos-Mozūrijos vaivadija. Sutarta bendradarbiauti su Vytauto Didžiojo ir Sporto universitetais.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas antrus metus iš eilės Kauno rajono savivaldybei skiria aukštą indeksą. Tarp 53 ne miesto savivaldybių Kauno rajonas užėmė antrąją vietą. Jam skirti 67,5 balai iš 100 galimų – t. y. septyniais balais daugiau nei 2011 metais, kai Kauno rajonas buvo pirmas.

„Tai visų rajono gyventojų, bendruomenių, įmonių vadovų, darbuotojų nuopelnas“, – teigė Valerijus Makūnas.
Vis dėlto meras pabrėžė, kad savivaldybė neturėtų užmigti ant laurų, nes yra daug spręstinų problemų. Vienas didžiausių galvos skausmų – prasti keliai, gyventojus slegia didelė komunalinių mokesčių našta, tenka pertvarkyti mokyklų tinklą.
Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis pasidžiaugė, kad 2012 m. biudžetas buvo įvykdytas ir net truputį viršytas. Nepaisant sunkmečio, rajone plečiasi gyvenamųjų namų statybos: pernai rajone buvo parengti 170 detalieji planai, kai Kauno mieste – 150.

Vis dėlto direktorius apgailestavo, kad dėl biurokratinių trukdžių ir teisės aktų kaitos kai kurie ES finansuojami projektai atsilieka nuo grafikų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA