Startuoja dešimtasis fotomeno festivalis „Kaunas Photo“ | Kas vyksta Kaune

Startuoja dešimtasis fotomeno festivalis „Kaunas Photo“

Jono Petronio nuotr.

2013 fotomeno festivalis „Kaunas Photo“ pradeda savo dešimtąją programą, tad šių metų festivalio tema apie šventes, šventimus, linksmybes ir jų rimtąsias puses.

Į pirmuosius parodų atidarymus žiūrovus festivalis „Kaunas Photo“ pakvies jau balandžio 11-12 dienomis, tačiau parodomis, projekcijų vakarais, susitikimais su autoriais, meistriškumo pamokomis, portfolio peržiūromis ir kitais renginiais džiugins iki pat rudens.

Balandžio 11 d. ilgamečio festivalio partnerio Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejus M. Žilinsko dailės galerijoje bus atidaryta pagrindinė festivalio paroda , o balandžio 12 d. parodų atidarymo renginiai tęsis Kauno senamiestyje – Kauno fotografijos galerijoje ir galerijoje „Meno parkas“.

Balandžio 12-14 dienomis festivalis pirmąkart pakvies fotografus į meistriškumo kursus – socialinės fotografijos meistro Aleksandro Gliadelovo mokymus, kurių metu fotografai, fiksuodami “sudėtingus” Kauno aspektus, tobulins savo autorinį braižą.

Festivalio „Kaunas Photo“ parodų programa, įvardinta šūkiu “Ačiū už sveikinimus”, suformuota peržiūrėjus šimtus fotografijų serijų iš skirtingų kontinentų. Pasak festivalio įkūrėjo ir vadovo Mindaugo Kavaliausko, šiandieninė švenčių fotografija įdomi tuo, kad joje galima įžvelgti ir optimizmo gaidų, ir sunkmečio priežasčių.

Atrankos paraštėse likę tradicinių, etnografinių švenčių reportažiniai pasakojimai, išryškino su dideliu pasiryžimu, proto ir širdies investicijomis kurtus fotografų darbus, kurie lyg veidrodžiai rodo, kokiais vakarėlių liūtais mes tapome per pastaruosius metus. Dešimtojo festivalio parodos kalbės apie paprastų žmonių vaikystės, jaunystės, studentavimo, kvailystės, idealų paieškos, miestų, valsltybių, brandos, senatvės, amžinybės ir kitus šventinius kontekstus, apjungiančius fotografijas į gyvenimo ciklo, kaip vientisos šventės, apžvalgą.

Pirmasis fotomeno festivalis Lietuvoje „Kauno fotografijos dienos“, debiutavo 2004 m. Po nedrąsios fotomeno festivalių pradžios Lietuvoje ir Baltijos šalyse, festivalis greitai neišsiteko pavadinimo rėmuose, ir 2007 m. buvo pavadintas „Kaunas Photo“. Programa išsiplėtė tiek kalendoriuje, tiek žemėlapyje. Festivalio auditorija Lietuvoje kasmet auga, o pasaulyje „Kaunas Photo“ jau tapo žinomas kaip kylančių fotografijos žvaigždžių ir premjerų renginys, aprašomas pasaulio meno spaudoje, yra pasaulinių organizacijų „Festival of Light“ ir „Festival Union“ narys.

Dešimtus metus iš eilės rengiamą fotomeno festivalį remia Kauno miesto savivaldybė, LR kultūros ministerija – nuo 2006 metų, o nuo 2007 metų „Kaunas Photo“ – tarp LR kultūros ministerijos nuolat remiamų kultūros tęstinių renginių. Festivalį organizuoja VšĮ “Šviesos raštas” ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA