Per pirmąjį renovacijos etapą bus atnaujinti 35 Kauno daugiabučiai | Kas vyksta Kaune

Per pirmąjį renovacijos etapą bus atnaujinti 35 Kauno daugiabučiai

Archyvo nuotr.

Aplinkos ministerija su šalies savivaldybėmis pasirašė partnerystės sutartis dėl daugiabučių namų renovacijos. Kauno miesto savivaldybė praneša, kad Kaune pirmasis renovacijos etapas bus vykdomas net 35 daugiabučiuose namuose.

Kauno miesto savivaldybė Aplinkos ministerijai pateikė daugiau nei šimto mieste esančių daugiabučių gyvenamųjų namų sąrašą, kuriems būtina renovacija. Pagal ministerijos nustatytą kvotą Kaunui teko 35 namai. Tai – vienas geriausių rodiklių iš visų šalies savivaldybių.

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau kauniečių supranta, kad senų daugiabučių namų atnaujinimas yra efektyviausias būdas ženkliai sumažinti sąskaitas už šildymą. Į pirmąjį renovacijos etapą pateko 35 Kaune esantys daugiabučiai namai. Tai yra aktyvaus savivaldybės darbo su gyventojais rezultatas”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Vidutiniškai kiekvienoje savivaldybėje bus renovuojama po 16 namų, tuo tarpu Kaune šis skaičius yra dvigubai didesnis”, – tvirtino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis.

Pirmiausia bus modernizuoti tie daugiabučiai, kurie suvartoja daugiausia energijos. Visų atrinktų daugiabučių šiluminės energijos sąnaudos viršija 150 kWh/kv.m per metus.

Pirmasis etapas – 840 daugiabučių

Pasirašydamos sutartis savivaldybės įsipareigojo organizuoti konkursus ir pirkti investicijų projektus, o su tuo susijusias išlaidas padengs Aplinkos ministerija.

Duomenis apie renovuotinus namus ir juose gyvenančių žmonių sutikimus imtis modernizavimo Aplinkos ministerijai pateikė 56 savivaldybės. Iš viso pasiryžimą atnaujinti daugiabučius išreiškė 1459 daugiabučių gyventojai. Planuojama, kad pirmuoju etapu prasidės 840 daugiabučių pasirengimo renovacijai darbai.

Gyventojams imti banko paskolų nereikės

Daugiabučio namo atnaujinimui turėjo pritarti daugiau kaip pusė visų jame esančių būstų savininkų. Patiems gyventojams imti banko paskolų nereikės, išlaidos už renovaciją bus susigrąžinamos per mokesčius už šildymą.
Savivaldybė parinks renovavimą administruosiančią įstaigą, kuri turės imti paskolą, organizuoti, prižiūrėti ir kontroliuoti visą procesą. Pradėjus renovaciją šiemet, bus galima gauti 40 proc. dydžio valstybės paramą: 15 proc. iš „Jessica” programos, 25 proc. – iš specialiosios Klimato kaitos programos lėšų. Daugiabučių bendrijos savo iniciatyva taip pat gali dalyvauti šioje programoje ir gauti 40 proc. valstybės paramos.

Po renovacijos gyventojai dar kurį laiką, kol bus išmokėta paskola (apie 6-8 metus), turės mokėti 10 proc. mažesnius nei vidutiniškai mokėjo pastaruosius vienerius ar dvejus metus mokesčius už šildymą, o vėliau – tik už faktiškai sunaudotą šilumą.
Į pirmąjį renovacijos etapą atrinkti šie Kaune esantys daugiabučiai namai

K. Baršausko g. 67
K. Baršausko g. 71
K. Baršausko g. 79
K. Baršausko g. 88
K. Baršausko g. 92
Biržiškų g. 1
Biržiskų g. 3
Biržiškų g. 5
Biržiškų g. 7
Draugystėsg. 3B
Draugystės g. 9A
A. ir J. Gravrogkų g. 1
A. ir J. Gravrogkų g. 3
A. ir J. Gravrogkų g. 15
A. Juozapavičiaus pr. 20
A. Juozapavičiaus pr. 46
A. Juozapavičiaus pr. 48A
R.Kalantos g. 23
R. Kalantos g. 40
R. Kalantos g. 141
T. Masiulio g. 7
T. Masiulio g. 11
T. Masiulio g. 14
Pramonės pr. 95
M.Riomerio g. 3
Riomerio g. 35
Sąjungos a. 10
Sąjungos a. 15
Taikos pr. 82
Taikos pr. 82A
Taikos pr. 84 IIk.
Taikos pr. 84A
Taikos pr. 86
Taikos pr. 86 A
Želvos g. 14

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA