Numirė liūtas Simba – zoologijos sodo lankytojų numylėtinis | Kas vyksta Kaune

Numirė liūtas Simba – zoologijos sodo lankytojų numylėtinis

Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Lietuvos zoologijos sodui šie metai prasidėjo netektimis. Sausio pabaigoje buvo užmigdytas baltasis lokys Kasparas, o savaitgalį nugaišo 13-os metų sulaukęs liūtas Simba, pranešė LNK „Žinios“.

Liūto sveikata pagerėjo vasario viduryje, tačiau prieš porą savaičių vėl suprastėjo. Žvėris nebegalėjo pats nuryti jam duodamų vaistų – tekdavo jį migdyti. Simba per dienų dienas neišlįsdavo iš šildomo guolio.

Skrodimo rezultatų dar nėra, tačiau spėjama, kad plėšrūnas turėjo problemų su inkstais, jį užpuolė šalinimo sistemos ligos.

„Jis geso palaipsniui. Tik kad dabar buvo mums netikėta, kad lyg ir buvo pasveikęs vasario vidury. O dabar, kovo pradžioj, vėl „atkrito“. Jį labai veikdavo oro svyravimai: tie atodrėkiai ir atšalimai“, – teigė Lietuvos zoologijos sodo Veterinarijos skyriaus vedėjas Viktoras Siniauskas.

Panašios ligos liūtą kankino prieš penkerius metus, tačiau tuomet jį pavyko išgelbėti. Liūtas ir šįkart buvo šeriamas antibiotikais, jam leisti vaistai.

Simba šiame zoologijos sode gyveno nuo pat gimimo.

Zoologijos sodo atstovų teigimu, nelaisvėje liūtai vidutiniškai ir gyvena trylika metų. Zoologijos sode tik vienas liūtas yra išgyvenęs 16 metų.

Liūtų narve dabar liko dešimtmetė patelė Moli. Kol kas patino jai nebus ieškoma, nes zoologijos sodas ruošiasi renovacijai. Gali būti, jog bus įsigyta jauna liūtų pora.

Paparastai liūtai gyvena Pietų Afrikos ir Indijos stepėse, savanoje, dažniausiai šeimyninėmis grupėmis (praidais), nors sutinkami pavieniai ar gyvenantys poromis. Minta zebrais, antilopėmis ir kitais kanopiniais gyvūnais. Sveria 180–227 kg. Atveda nuo 2 iki 5 jauniklių. Nėštumas – 105 –112 dienų. Laisvėje patelės subręsta 3–4 metų, patinai – 5–6 metų. Gyvena virš 20 metų.

Azijinis liūtų porūšis įrašytas į Tarptautinę raudonąją knygą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA