Kovo 11-osios proga į Raudondvarį sugrįžo Steponas Batoras (foto) | Kas vyksta Kaune

Kovo 11-osios proga į Raudondvarį sugrįžo Steponas Batoras (foto)

krs.lt nuotr.

Po atgimstančio Raudondvario dvaro stogu sutilpo trys šventės: Kovo 11–osios ir Kauno rajono Sąjūdžio 25-mečio minėjimai bei Jano Mateikos paveikslo „Steponas Batoras prie Pskovo“ pristatymas.

Sekmadienį į Raudondvario dvaro rūmus skubėjo pakaunės Sąjūdžio grupių kūrėjai, Kauno rajono savivaldybės vadovai, žurnalistai. Renginyje daugiausia buvo kalbama apie naujausiųjų laikų Lietuvos istorijos įvykius – Sąjūdžio veiklą ir Nepriklausomybės paskelbimą.

Vis dėlto atsirado puiki dingstis prisiminti ir tolimesnę praeitį – 1578 – 1582 metais vykusį Livonijos karą. Šį Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istorijos puslapį atspindi ir žymaus dailininko Jano Mateikos paveikslas „Steponas Batoras prie Pskovo“.

Kadaise įspūdingo dydžio (322 × 545 cm) drobė kabojo tuo metu grafams Tiškevičiams priklausančiuose Raudondvario dvaro rūmuose

Drobės originalas iš Raudondvario buvo išgabentas per Antrąjį pasaulinį karą, jį pasiėmė vokiečiai. Tada paveikslas labai nukentėjo – jis buvo laikoma Lvove, o 1944 metais buvo sulankstyta į 18 dalių ir išgabentas į Lenkiją.

Dabar jis kabo Varšuvos karališkoje pilyje. Tačiau meno kūrinys yra pažeistas laiko tėkmės, todėl atgabenti į Lietuvą jį būtų labai sudėtinga.

Kauno rajono savivaldybės pastangomis buvo gautas leidimas paveikslą nukopijuoti ir jį nuolat eksponuoti Raudondvaryje. Šį darbą per aštuonis mėnesius meistriškai atliko tapytojas Virginijus Stančikas.

„Siekiame, kad atgimstantis Raudondvaris taptų mūsų bendruomenės namais, kur galėtume maloniai pabendrauti, pasikalbėti apie istoriją, mūsų tautos praeitį, dabartį ir ateitį“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Meras pasakojo, kad paveikslas kabojo pirmojo aukšto menėje, tačiau ilgainiui pakito dvaro erdvės, todėl drobę nuspręsta eksponuoti Baltojoje menėje, kur vyksta iškilmingi renginiai.

„Tai istorinė Raudondvariui diena. Neabejoju, kad paveikslas taps vienu reikšmingiausių dvaro akcentų“, – pristatydama paveikslą kalbėjo Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Paveikslas atspindi Livonijos karą, vykusį 1578 – 1582. Jame pavaizduotas Rusijos caro Ivano IV Rūsčiojo apsilankymas pas Lenkijos karalių Steponą Batorą prašyti taikos.

Renginio dalyviams istorinė drobė tapo puikiu fonu pasikalbėti apie Lietuvos aktualijas, pilietiškumą ir patriotizmą.
„Šiandien turime kuo pasidžiaugti, tačiau turime ir problemų, kurias privalome spręsti. Todėl mums ir dabar ne mažiau svarbu išlaikyti vienybę, puoselėti tautines vertybes, patriotizmą, atsakomybę už savo valstybės ateitį. Tikiu, kad mūsų kraštas žengia teisinga linkme, nes čia gyvena išskirtinė bendruomenė, nes mes ne dejuojame, o dirbame, nes mes tikime savo krašto ateitimi“, – kalbėjo meras V.Makūnas.

Kovo 11–osios Akto signataras Leonas Milčius, Vytautų klubo pirmininkas Vytautas Juodka, profesorius Jurgis Vilemas, kiti renginio dalyviai prisiminė kaip buvo kuriamas Sąjūdis Kauno rajone. Kalbas lydėjo Raudondvario kultūros centro bardų grupės „Vitražai“ atliekamos dainos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA