Kauną apgaubė smogas, kietųjų dalelių koncentracija ore mažėja | Kas vyksta Kaune

Kauną apgaubė smogas, kietųjų dalelių koncentracija ore mažėja

Kauniečiai trečiadienio vakarą pastebėjo, kad miestą ir jo apylinkes apgaubė smogas. „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kokia oro užterštumo situacija yra šiuo metu Kaune (22 val. duomenimis).

Šiandien Kauno Aplinkos apsaugos skyrius skelbė, kad sausio 23–24 d. žymesnio sniego nenumatoma, pūs silpnas nepastovios krypties vėjas. Vyraus palankios sąlygos teršalams aplinkos ore kauptis, kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore liks padidėjusi, daugelyje miestų bus didelė kietųjų dalelių paros ribinės vertės viršijimo tikimybė.

Kaip šiuo metu rodo Aplinkos apsaugos agentūros oro monitoringo duomenys, Kaune kietųjų dalelių koncentracija ore leistiną normą viršija 3-4 kartus. Panaši situacija ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, todėl gyventojams nerekomenduojame ilgai būti lauke.

Nuotraukų galerijoje pateikiame Petrašiūnių stotelės 22 val. duomenis, kur galite matyti, kaip keitėsi kietųjų dalelių koncentracija paros ir mėnesio laikotarpyje, taip pat pateikiame bendrą oro taršos informaciją Kaune.

Europos aplinkos agentūros teigimu, kietosios dalelės ozonas yra visuotinai pripažįstami kaip svarbiausi kenksmingumo sveikatai prasme.

Kietųjų dalelių patekimas į žmogaus organizmą priklauso nuo dalelių dydžio. Didesnės dalelės yra sulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose (gerklėje, nosyje), čiaudint, kosint dalelės yra pašalinamos. Smulkiosios dalelės per kvėpavimo sistemą patenka į gilesnius kvėpavimo takus (bronchus, alveoles) ir ten nusėda. Smulkiausios kietosios dalelės pasiekusios alveoles gali būti perneštos ir į kraują.

Kietųjų dalelių poveikyje yra apsunkinama plaučių veikla, susilpnėja jų funkcija, sutrinka širdies ritmas, sumažėja vidutinė būsimo gyvenimo trukmė. Nuolatinis buvimas aplinkoje, kurioje yra nemažos kietųjų dalelių koncentracijos gali išsivystyti kvėpavimo takų ligos, tokios kaip astma, bronchitas, ilgainiui – plaučių vėžys, širdies veiklos sutrikimai.

Kietųjų dalelių sudėtis gali būti labai įvairi, jose gali būti randami sunkieji metalai, tokie kaip švinas, manganas, kas žmogaus organizmui gali sukelti apsinuodijimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA