Opozicija: Kauno vadovų ataskaita apie nuveiktus darbus kelia šypseną | Kas vyksta Kaune

Opozicija: Kauno vadovų ataskaita apie nuveiktus darbus kelia šypseną

Kaunoaleja.lt / K. Kučinskaitės nuotr.

Praėjusią savaitę istoriniame Kauno rotušės burmistro kabinete miesto meras Andrius Kupčinskas ir savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis pristatė 2012-tais metais nuveiktus darbus. Opozicijoje esančių miesto tarybos daugumą miesto vadovų pagirų pasitinka su šypsena, rašoma redakcijai atsiųstame pranešime spaudai.

Pasak miesto mero Andriaus Kupčinsko – praėjusiais metais gerų pokyčių sulaukta energetikos srityje. Kaip miesto vadovų nuopelną jis nurodė dviejų nepriklausomų šilumo gamintojų atėjimą į rinką ir apie 3 proc. sumažėjusią šilumos kainą kauniečiams.

„Kauno šilumos rinkoje atsirado du nauji gamintojai, bet tai yra ne savivaldybės, o privačių investuotojų nuopelnas. Tačiau džiaugsmo nedaug, nes privačios biokuro jėgainės šilumą „Kauno energijai” pardavinėja tik 2 centais pigiau nei iš brangių rusiškų dujų šilumą gaminanti Kauno termofikacinė elektrinė, taip gaudami viršpelnius dėl konkurencijos nebuvimo. Jeigu miesto vadovai iš tikrųjų siekia kauniečiams apkarpyti sąskaitas už būsto šildymą, savivaldybė privalo pati investuoti ir turėti ženklią dalį gamybos savo rankose. Tik tokiu atveju gali pavykti diktuoti kainas Kaune. Tačiau šiuo klausimu praėjusiais metais nieko nepadaryta” – teigia Kauno miesto tarybos narys Visvaldas Matijošaitis.

Kalbėdami apie penkiais milijonais litų viršytą 2012 metų miesto biudžetą, Andrius Kupčinskas pažymėjo, jog tokių rezultatų pavyko pasiekti darant tam tikrus žingsnius. Vienas jų – iš savivaldybės įmonių išsireikalauta 14 mln. litų dividendų.

„Didesnį pajamų surinkimą į miesto biudžetą įtakojo ekonomikos kilimas bei gerėjantys šalies makroekonominiai rodikliai. Siekiant įvertinti miesto vadovų darbus reikia akcentuoti ne surinktas biudžeto pajamas, o kur jos buvo išleistos. Pasigendame savivaldybės investicijų į tas sritis, kurios ilgalaikėje perspektyvoje mažintų miestiečiams sąskaitas komunalinėms paslaugoms apmokėti. Dauguma papildomai surinktų biudžeto lėšų skiriama augančiom administravimo išlaidoms padengti,” – teigia miesto tarybos Biudžeto ir finansų komiteto narys Tomas Bagdonavičius.

2011 m. kai Kauno miesto tarybos valdančiojoje koalicijoje nebuvo Andriaus Kupčinsko vadovaujamos frakcijos atstovų, miesto savivaldybėje buvo panaikinti visi septyni departamentai, o darbuotojų skaičius sumažintias iki 750. Kaunas tapo pirmuoju didmiesčiu, kuriame neliko tarpininkų tarp savivaldybės administracijos vadovų ir skyrių. Grįžus Andriui Kupčinskui į miesto mero pareigas, 2012 m. padidintas ne tik darbuotojų skaičius iki 768, bet ir atkurti departamentai, kuriuos pervadino į valdybas.

„Valdininkų armijos didinimas – konkretus šios valdančiosios daugumos pasiektas pokytis. Tokius sprendimus savivaldybės vadovai inicijuoja, motyvuodami žmogiškųjų išteklių stoka, tačiau opozicijoje esantys tarybos nariai pasigenda argumentų ir personalo valdymo specialistų išvadų šiuo klausimu. Kyla natūralus klausimas, kodėl mažėjant Kauno miesto gyventojų skaičiui, didinamas valdininkų aparatas?”- sako Kauno miesto tarybos narys, buvęs vicemeras Povilas Mačiulis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA