Pastatų vaiduoklių savininkai pasitiks Naujuosius su tūkstantinėmis skolomis valstybei | Kas vyksta Kaune

Pastatų vaiduoklių savininkai pasitiks Naujuosius su tūkstantinėmis skolomis valstybei

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Gruodžio pabaigoje UAB „Kauno arka”, valdanti „vaiduokliais” vadinamų pastatų simboliu tapusį viešbutį „Respublika”, baigė mokėti valstybinės žemės nuomos mokesčio skolą už 2009 – 11 m.

Šių metų balandį Kauno miesto apylinkės teismas patenkino savivaldybės ieškinį ir priteisė iš bendrovės 30,3 tūkst. Lt. Šią sumą sudarė skola už dalį 2010 m. ir 2011 m. valstybinės žemės nuomą, delspinigiai ir 5 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos. Priteistą sumą bendrovė „Kauno arka” turėjo sumokėti per pusę metų.

Kito Kauno monstru tapusio nebaigto statyti viešbučio „Britanika” šeimininkai šiuo metu taip pat Kauno miesto savivaldybei yra sumokėję ankstesnių metų 0,7 proc. dydžio valstybinės žemės nuomos mokestį. Tačiau kaip ir „Respublikos” savininkai, dar nesumokėję mokesčio už 2012 m.

Šių metų birželį Kauno miesto taryba šį mokestį apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkams padidino net iki 4 proc. Prie Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo pridėtame sąraše yra daugiau nei 40 objektų, kurių šeimininkai padidėjusį mokestį už šiuos metus turėjo sumokėti iki lapkričio 15 d.

„Pastatai „vaiduokliai” jau ilgus metus bjauroja Kauną įvaizdį. Padidinus viršutinę valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifo ribą iki 4 proc., mums atsirado galimybė pradėti iš esmės spręsti šią opią miesto problemą. Kol kas kito efektyvaus būdo, kaip kovoti su pastatais „vaiduokliais” ir išjudinti jų savininkus tvarkyti pastatus nėra”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno miesto savivaldybės Valstybinės žemės nuomos mokesčio administravimo poskyrio vedėjo Donato Vosyliaus teigimu, viešbučio „Respublika” savininkai iki nurodyto laiko nesumokėjo 118,5 tūkst. Lt valstybinės žemės nuomos mokesčio už 2012 m. Už tą patį laikotarpį beveik 74,9 tūkst. Lt skolingi savivaldybei liko ir UAB „Britanika”.

„Šių pastatų savininkams pradėti skaičiuoti delspinigiai, tad jų skola vis didėja. Apleistų pastatų sąraše yra daugiau nei 40 objektų, apmokestintų 4 proc. valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifu. Dalis savininkų jau yra sumokėję jiems skirtą mokestį, dalis – dar ne. Ateinančių metų pradžioje siūsime jiems perspėjimus padengti skolą”, – teigė Valstybinės žemės nuomos mokesčio administravimo poskyrio vedėjas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA