Įsimintiniausiu Kauno menininku tapo rašytojas Donaldas Kajokas | Kas vyksta Kaune

Įsimintiniausiu Kauno menininku tapo rašytojas Donaldas Kajokas

Renginio organizatorių nuotr.

Kauno menininkų namų Meno kolegija, kaip ir kiekvienais metais, jau 15-ąjį kartą rinko Įsimintiniausią Kauno menininką. Šiemet juo tapo rašytojas Donaldas Kajokas už 2012 m.  išleistą knygą „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“.

Per tris dešimtis labai kūrybingų metų rašytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Donaldas Kajokas išleido keliolika įvairaus žanro knygų: poezijos bei esė rinktinių, romanų, o literatūrinių apdovanojimų sąrašas irgi įspūdingas: Jotvingių, Poezijos pavasario, Lietuvos rašytojų sąjungos, Nacionalinės kultūros ir meno, kaunietiškos Vieno lito, visai neseniai už kūrybiškiausią metų poezijos rinktinę „Kurčiam asiliukui“ laureatas. Poeto kūryba versta į daugelį užsienio kalbų. Šiemet išleistas romanas „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“ dalyvauja ir Geriausios metų knygos rinkimuose.

D. Kajoko kūryboje glaudžiai susipina Rytų ir Vakarų filosofinės įžvalgos, jam artimos biblinės temos, bendražmogiškos patirtys, žodinė kūryba yra labai subtili, trapi, įžvalgi, jautri. Rašytojas puikus gamtos pajautų žinovas, o žmogaus psichologijos paslaptys jam artimos, problemiškos, tačiau giminiškos, savos.

Įsimintiniausio Kauno menininko rinkimai yra išskirtiniai, nes laureatus išrenka ne kritikai, verslininkai ar politikai, bet patys menininkai. Tai menininkų padėka savo kolegoms ir jų įvertinimas už reikšmingiausius metų darbus.

Kauno kūrybinės sąjungos buvo pristačiusios septynis kandidatus šiam titului gauti:

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius – fotografą Vytautą Pletkų už fotoalbumą „Tiltai“ ir parodų ciklą „Skaudėjimai“ ir „Neperspektyvūs projektai“.

Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus taryba – rašytoją Donaldą Kajoką, 2012 metais išleidusį knygą „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos valdyba – kalvį Ričardą Grekavičių už kryždirbystę.

Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius – dailininkę tekstilininkę Zinaidą Irutę Dargienę už seriją personalinių ekspozicijų, grupinių konceptualių tekstilės meno parodų organizavimą įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius – kompozitorę Zitą Bružaitę už ryškią kūrybinę veiklą ir šiuolaikinės muzikos festivalio IŠ ARTI meninę koncepciją, kurios dėka sėkmingai propaguojama Kauno ir respublikos kompozitorių naujoji muzika.

Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyrius – „Auros“ šokio teatro meno vadovę, choreografę Birutę Letukaitę už šiuolaikinio šokio propagavimą.

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius – architektą Šarūną Kiaunę už Zaraso ežero apžvalgos ratą Zarasuose.

Iškilminga D. Kajoko pagerbimo ceremonija įvyks 2013 m. sausio 7 d. Kauno menininkų namuose.

 

 

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA