Lietuvių kilmės kosmonautas Aleksej Jelisejev kauniečiams pristatys savo autobiografinę knygą | Kas vyksta Kaune

Lietuvių kilmės kosmonautas Aleksej Jelisejev kauniečiams pristatys savo autobiografinę knygą

Renginio organizatorių nuotr.

Pirmą kartą į lietuvių kalbą išversta lietuvių kilmės kosmonauto Aleksejaus Jelisejevo knyga „Gyvenimas – lašas jūroje”. Jos sutiktuvėse Vilniuje sulaukta skaitytojų anšlago, todėl leidėjai tikisi susidomėjimo ir Kaune. Šį penktadienį, gruodžio 14 d., 16 val., Aviacijos muziejaus salėje (Veiverių g. 132) prasidės knygos „Gyvenimas – lašas jūroje” sutiktuvės. Renginys nemokamas.

Renginyje dalyvaus žurnalo „Aviacijos pasaulis” vyr. redaktorė Vilma Jankienė, Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, Kosmoso mokslo ir technologijų instituto tarybos pirmininkas, UAB „Skubios siuntos” generalinis direktorius dr. Vladas Lašas, pirmojo lietuviško palydovo kūrėjai Vytenis Buzas ir Laurynas Mačiulis. Pristatymo metu bus demonstruojama filmuota medžiaga iš A. Jelisejevo viešnagės Lietuvoje lapkričio pabaigoje. Renginio vedėjas – Aviacijos muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas.

Lapkričio 29 dieną trečioje tarptautinėje kosmoso konferencijoje SEMWO Vilniuje 78 metų kosmonautas A. Jelisejevas skaitė pranešimą, o vakare Vilniaus rotušėje kosmonautą pasitiko pilnutėlės salės ovacijos pristatant jo autobiografinę knygą „Gyvenimas – lašas jūroje”.

Kosmonauto autobiografinės knygos išleidimas lietuvių kalba parūpo žurnalo „Aviacijos pasaulis” leidėjams. Intrigavo ir Aleksejaus Jelisejevo lietuviška kilmė, jo tėvo – Stanislovo Kuraičio likimas bei kosmonauto pavardės metamorfozės. Kosmonautas sutiko, jog jo knyga būtų išversta į jo tėvo kalbą, kuria, deja, jis pats niekada nekalbėjo.

„Knygos pristatymui lietuvių kalba įkvėpė Lietuvos kosmoso asociacijos organizuojamos tarptautinės konferencijos. Dėmesys kosminėms technologijoms auga kaip ant mielių daugelyje šalių, ne išimtis ir Lietuva, – sakė žurnalo „Aviacijos pasaulis” vyr. redaktorė Vilma Jankienė. – Lietuviai taip pat yra prisidėję prie kosmoso pažinimo, įsisavinimo. Abejingų nepalieka Vilniaus universitete saugomas mokslininko Kazimiero Simonavičiaus knygos „Didysis artilerijos menas” originalas, išleistas 1650 metais, kuriame paskelbta medžiaga apie daugiapakopes raketas. Knygos yra geriausias būdas susipažinti su istorija, techninės minties raida. Į akiratį patekus rusų kalba 1998 metais išėjusiai Aleksejaus Jelisejevo autobiografijai, neliko abejonių, jog šis pasakojimas tebejaudina ir šiandien.”

Kosmonautas A. Jelisejevas apie savo gyvenimą kalbėjo: „Jauniems žmonėms linkiu siekti kaip galima didesnių tikslų, kuriuos sunku įgyvendinti, ir kuo sunkiau, tuo bus įdomiau. Mano gyvenimas buvo įdomus, todėl buvo apie ką rašyti knygoje.” Lietuviams knyga „Gyvenimas – lašas jūroje” padės praskleisti kosmoso užkariavimo paslapties skraistę, kurią kilsteli kosmonautas, triskart skridęs į kosmosą bei vadovavęs 30-čiai pilotuojamų kosminių skrydžių.

A. Jelisejevo knygoje „Gyvenimas – lašas jūroje” netrūksta techninių detalių, kosminių skrydžių aprašymų, Rusijos kosmoso pramonės darbo aplinkos epizodų, gilių emocijų. Publikuojamos 34 nuotraukos iš autoriaus asmeninio albumo. Knyga papildyta išskirtiniu interviu „Aviacijos pasauliui”, rašytu 2011 metų gruodį, kuriame plačiau kalbama apie lietuviškas šaknis.

Knygą platina leidėjas – žurnalo „Aviacijos pasaulis” redakcija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA