Ar Kaunui gresia meningokokinės infekcijos protrūkis? | Kas vyksta Kaune

Ar Kaunui gresia meningokokinės infekcijos protrūkis?

Asociatyvi nuotr.

Vakar Kauno visuomenės sveikatos centras gavo pranešimą iš VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Intensyvios terapijos skyriaus apie septynmetį, kuriam įtariama žaibinė meningokokinė infekcija. Berniukas yra Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos mokinys, todėl Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai nedelsiant nuvyko į minėtą mokyklą ir teikė informaciją pirmokų tėvams ir pedagogams kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos, buvo dalinamos meningokokinės infekcijos profilaktikos atmintinės.

Į ligoninę lapkričio 19 d. berniukas buvo hospitalizuotas tiesiai iš mokyklos, nes pakilo aukšta temperatūra, pykino, vėmė, skaudėjo sąnarius. Hospitalizavus ir atlikus būtinus tyrimus, berniuko būklė nekėlė didelio nerimo ir jis buvo paliktas stebėjimui dėl įtariamo meningito. Tačiau liga nesitraukė, pradėjo progresuoti ir vidurnaktį pasireiškė žaibinės meningokokinės infekcijos požymiai (būdingas bėrimas). Vaiko būklei blogėjant ir jau įtarus meningokokinę infekciją, jis reanimobiliu buvo pervežtas į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Vaikų intensyvios terapijos skyrių. Šiuo metu taikomas intensyvus gydymas ir berniuko būklė, pasak gydančios gydytojos, sparčiai gerėja.

Šiais metais Kauno apskrityje tai jau aštuntas meningokokinės infekcijos atvejis. Šiemet meningokokinė infekcija pasiglemžė keturmečio gyvybę. Pernai meningokokine infekcija Kauno apskrityje susirgo 11 asmenų, 2 kūdikiai (1 mėn. ir 3 mėn.) mirė.

Šia liga daugiau serga vaikai ir jauni žmonės. Ar žmogus susirgs, priklauso nuo imuninės sistemos, be to labai svarbu ir cirkuliuojantis sukėlėjo tipas bei jo virulentiškumas. Susirgimų meningokokiniu meningitu padaugėja žiemą ir pavasarį. Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais kalbant, kosint arba čiaudint. Šių bakterijų gali nešioti tiek sergantis, tiek sveikas žmogus, tačiau  sergantis žmogus yra gerokai pavojingesnis negu bakterijų nešiotojas. Sukėlėjai nešiojami 3 – 6 savaites.

Ligos inkubacinis periodas 3 –5 d., rečiau – iki 10 d., priklausomai nuo klinikinės formos. Pagrindiniai klinikiniai simptomai: be bendros intoksikacijos, stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas. Žaibinės meningokokemijos diagnozę būtina nustatyti nepraėjus 12 val. nuo ligos pradžios, nes meningokokemijai būdingas hemoraginis bėrimas jau pirmą ligos dieną. Ligos diagnozė pagrindžiama klinikiniais ir laboratoriniais tyrimais. Ligoniai gydomi tik ligoninėse.

Kaip išvengti susirgimų?

1. Skiepijimai gali apsaugoti tik nuo A ir C meningokokų  tipų, o šiuo metu Lietuvoje dažniau nustatomas B tipas. Todėl pagrindinė rizikos grupė, kuriai rekomenduojama skiepytis yra keliautojai, vykstantys į šalis, kuriose meningokokinė infekcija pasireiškia protrūkiais, ar į šalis, kuriose reikalaujama būti pasiskiepijusiam nuo  C tipo, priimant į mokymo įstaigas.

2. Susirgusiojo izoliacija. Nustačius arba įtarus susirgimą meningokokine infekcija, sergantysis izoliuojamas iki 24 val. nuo antibiotikų vartojimo pradžios. Praėjus šiam laikotarpiui, sergantysis tampa nepavojingas aplinkiniams.

3. Aplinkos nukenksminimas. Patalpų dezinfekcija nerekomenduojama (meningokokai aplinkoje greitai žūsta: +10º C temperatūroje jie žūsta per 2 val.; +50º C – per 5 min., ultravioletiniai spinduliai sukėlėją sunaikina nedelsiant). Tačiau būtina užtikrinti tinkamą patalpų valymą ir vėdinimą, ypač jei jose gyvena ar dirba daug žmonių.

4. Rankų higiena: plauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, prieš maisto gaminimą, grįžus iš lauko, mokyklos ir t.t.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA