Konstitucinis teismas paskelbė išvadą dėl rinkimų rezultatų teisėtumo, Darbo partija pažeidė įstatymus | Kas vyksta Kaune

Konstitucinis teismas paskelbė išvadą dėl rinkimų rezultatų teisėtumo, Darbo partija pažeidė įstatymus

Wikipedia nuotr.

Lietuvos Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė įvertinimą, ar Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir septyniose vienmandatėse apygardose Vyriausiosios rinkimų komisijos buvo patvirtinti teisėtai.

Seimo rinkimų rezultatus siekė užginčyti Lietuvos tautininkų sąjunga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Darbo partija. Šios partijos kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, o tautininkai ir į parlamentą, prašydami Konstitucinio Teismo atsakyti į klausimą, ar rinkimų rezultatai patvirtinti teisėtai.

Lietuvos tautininkai bandė įrodyti, kad rinkimų rezultatai būtų pripažinti negaliojančiais visoje daugiamandatėje apygardoje, kuri renkama 70 Seimo narių, bei šešiose vienmandatėse apygardose.

Lietuvos Respublikos Seimo nutarimo dėl paklausimo Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui tekstą galima rasti čia, Lietuvos Respublikos Prezidentės dekreto dėl paklausimo tekstą rasite čia.

Konstitucinio teismo išvados bus skelbiamos nuo 15:30 val.

IŠVADOS

Lietuvos Respublikos Konstitucinis teismas paskelbė išvadą, kad galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo patvirtinti neteisėtai tiek, kiek tai susiję su Darbo partijos nariais Jolanta Gaudutiene, Živile Pinskuviene, Jonu Pinskumi.

Darbo partijos kandidatai Jolanta Bikutienė, Viačeslavas Ždanovičius ir Vytautas Gricius pasiekę aukštas vietas reitingavime, jas užėmė neteisėtai, tiesa, jie nepateko į Seimą.

Konstitucinis teismas pažymėjo, kad Darbo partijos kandidatai galėjo nusipirkti apie 3600 rinkėjų balsų ir kad tai nedaro įtakos galutiniams rezultatams.

Teisėjai taip pat priėjo prie išvados, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui  ir kad rezultatai turi būti naikinami.

Šilutės-Pagėgių, Širvintų-Vilniaus, Vilniaus-Trakų, Kaišiadorių-Elektrėnų, Jurbarko ir Pajūrio apygardų rezultatai nustatyti nepažeidžiant Seimo rinkimų įstatymo, skelbia Konstitucinis teismas.

Partijų rinkimų sąrašai po Konstitucinio teismo sprendimo išlieka nepakitę, išvada liečia tik tam tikrų personalijų patekimą į Seimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA