Kauno regiono gyventojai bus išvaduoti nuo nemalonių dumblo kvapų | Kas vyksta Kaune

Kauno regiono gyventojai bus išvaduoti nuo nemalonių dumblo kvapų

Asociatyvi / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Vykdant projektą „Kauno dumblo apdorojimo įrenginių statyba” jau atlikti pirmieji darbai, kurių rezultatus dėl kvapų sumažėjimo galima pajusti jau šiandien.

Projektui suteikta 2007-2013 m. laikotarpio Europos Sąjungos (ES) parama. Iš viso jo vertė siekia 34,5 mln. litų, iš jų 80 proc. finansuoja ES Sanglaudos fondas bei po 10 proc. – valstybės biudžetas ir projekto vykdytojas uždaroji akcinė bendrovė „Kauno vandenys”. Projektą numatyta įgyvendinti per 2010 – 2014 metus.

Statybos darbų rangos sutartį UAB „Kauno vandenys” su rangovu pasirašė 2010 m. rugpjūtį. Statybos konkursą laimėjo rangovas – jungtinės veiklos partneriai „Meyer & John GmbH & Co. KG”, „Stulz H+E GmbH” bei UAB „Dzūkijos statyba”. Techninę projekto priežiūrą vykdo UAB „Sweco Lietuva”.

Vykdant projektą suremontuoti biofiltrai, pastatyta stoginė laikinam džiovinto dumblo laikymui, pakeisti dumblo siurbliai, šilumokaičiai. Taip pat atgabenta visa reikalinga dumblo apdorojimo įranga.

Pastačius naujus įrenginius į dabartines sandėliavimo aikšteles po atviru dangumi buitinis dumblas nepateks – jis bus išdžiovintas ir taps granulėmis, kurios bus utilizuojamos toliau.

Kauno regione susidarančio nuotekų dumblo kiekis po džiovinimo sumažės apie keturis kartus. Vien pernai Kauno miesto vandentiekio ir nuotekų ūkį tvarkanti uždaroji akcinė bendrovė „Kauno vandenys” savo valykloje išvalė 24,8 mln. kubinių metrų nuotekų ir į netoli Ežerėlio, Vilemų kaime, esančią dumblo saugojimo aikštelę išvežė beveik 17,6 tūkst. tonų dumblo. Planuojama, kad naujas kompleksas per metus galės išdžiovinti iki 26,1 tūkst. tonų dumblo, todėl bus užkirstas kelias grunto ir dirvožemio taršai.

„Kauno regione šis projektas sumažins taršą, nes iš kibiro šlapio dumblo liks tik apie 2,5 kg granulių, kurios bus išvežamos tolimesnei utilizacijai. Išnyks problema, kur toliau dėti nuotekų dumblą, nes dabartinė saugojimo aikštelė, į kurią jis vežamas, jau beveik užpildyta”,- teigė uždarosios akcinės bendrovės „Kauno vandenys” vyresnysis projektų vadovas Gintaras Tribandis.

Nuotekų dumblo tvarkymas – aktuali problema ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos bei pasaulio šalyse. Griežtėjantys aplinkosaugos reikalavimai skatina diegti modernias ir efektyvias nuotekų valymo technologijas. Nuotekų valymo procese susidarančio dumblo kiekis, kurio tvarkymas pasenusiomis technologijomis ima kelti grėsmę aplinkai, sudaro diskomfortą gyventojams ir prieštarauja darnios plėtros principams.

Įgyvendinant ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Lietuvoje apie 80 proc. susidarančio buitinio dumblo turėtų būti tvarkoma pagal modernias technologijas. Šalies miestų dumblo apdorojimo įrengimų statybai ir rekonstrukcijai skirta daugiau kaip pusė milijardo litų europinės paramos. Visi minėti projektai turi būti įgyvendinti iki 2015-ųjų metų. Šis projektas padeda sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus tarp Europos Sąjungos piliečių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA