Rebusas dėl Kauno termofikacinės elektrinės pardavimo | Kas vyksta Kaune

Rebusas dėl Kauno termofikacinės elektrinės pardavimo

Kas vyksta Kaune vartotojų archyvo nuotr.

Šiandien Kauno miesto savivaldybėje įvyko spaudos konferencija, kurioje kalbėta apie pasikeitimus šilumos ūkyje. Suplanuotame pašnekesyje su žiniasklaida dalyvavo Kauno meras Andrius Kupčinskas, tarybos narys Vygantas Gudėnas, vicemeras Stanislovas Buškevičius, vicemerė Orinta Leiputė. Po jų pasisakymų savo požiūrį į konferencijoje nagrinėtus dalykus išsakė ir AB „Kauno energija” stebėtojų tarybos pirmininkas, Kauno miesto tarybos narys Rytis Šatkauskas.

Kaunoaleja.lt skelbia, jog daugumoje dirbantys politikai pateikė informaciją, kad AB „Kauno energija” valdyba prieš beveik dvi savaites nutarė leisti Rusijos dujų koncernui „Gazprom” parduoti Kauno termofikacinę elektrinę (TEC), tačiau jų netenkina sąlygos, pagal kurias sudarytas susitarimas. Dabar už tai, kad AB „Kauno energija” sutiko, jog TEC būtų parduota, ir atsisakys teisių į 2003 metais pasirašytą laidavimo sutartį, „Gazprom” sumokės 10 mln. litų ir nuo 2015 metų tieks miestui nebe 80, o 50 proc. visos sunaudojamos šilumos. Likusį poreikį „Kauno energija” galės patenkinti įsigydama šilumą iš tų, kas ją gamins pigiau. Kauno mero A. Kupčinsko teigimu, valdyba galėjo išsireikalauti, jog „Gazprom” miestui skirtų ne 10, o 30 mln. litų. Be to, pirkti šilumą iš kitų šaltinių leistų anksčiau.

A.Kupčinskas: AB „Kauno energija” valdyba ir stebėtojų taryba netinkamai atstovavo viešąjį interesą ir derėjosi su „Gazprom”. Svarstome galimybę dėl to kreiptis į prokuratūrą.

R. Šatkauskas: Valdyba ir stebėtojų taryba elgėsi taip kaip numatyta įstatymuose. Manau, jog išsidėrėta daug. Norėti galima ir dar didesnių sumų nei nori valdančioji dauguma. Bet ar jas kas nors gaus?

A. Kupčinskas: Norėčiau labai klysti dėl to kas bus. Tai, kad „Gazprom” parduos akcijas naujam investuotojui – „Clement Power Venture”, kurios akcininkas yra Rimandas Stonys, dar nieko neįrodo. R. Stonys teigia pradėsiantis deginti atliekas ir investuosiąs į elektrinę. Taip atpigs šiluma. Bet kur garantijos, jog investicijos tikrai bus įvykdytos? Juk „Gazprom”, 2003 m. pirkdama TEC, taip pat žadėjo investuoti, bet pažado netęsėjo. Dėl to per arbitražo teismą per du kartus iš viso prisiteisėme 12 mln. litų. Gal ir dabar taip bus – investicijos tiesiog neįvyks? O jeigu R. Stonys nuspręs nudėvėti įmonę ir tokią palikti miestui? Juk apie „Clement Power Venture” niekas nieko nežino. Net interneto puslapio neturi.

R. Šatkauskas: Nėra investicijų garantijų, bet ir nėra garantijų, kad „Gazprom” neapsigalvos parduoti įmonės. Šiuo metu dar nėra jokių duomenų, kad tai įvyko. Versle įprasta, jog atsakymas į klausimą duodamas per mėnesį. Na, vėliausiai per tris. „Gazprom” leidimo parduoti akcijas paprašė kovo vidury. Per penkis mėnesius atsakymas nebuvo gautas. Kiekvienas verslininkas per tą laiką kardinaliai gali pakeisti savo planus.

A.Kupčinskas: Nebuvo taip, kad penkis mėnesius niekas nevyko. Iš pradžių buvau kategoriškai prieš KTE akcijų pardavimą. Bet taryba mane įtikino. Tada sudarėme derybų grupę, kuriai vadovavo tarybos narys Gediminas Žukauskas. Buvo parengtos derybų gairės, paprašyta nuomones išsakyti tarybos narius. Bet šitos nuomonės AB „Kauno energija” valdyba ir stebėtojų taryba nepaisė.

1 2
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA