Automobilių stovėjimo aikštelės nesiruošia tobulinti tvarkos (všį atsakymai į miestiečių pasiūlymus) | Kas vyksta Kaune

Automobilių stovėjimo aikštelės nesiruošia tobulinti tvarkos (všį atsakymai į miestiečių pasiūlymus)

Kas vyksta Kaune narių nuotr.

1) Tinkamai prižiūrėti ir pažymėti mokamo stovėjimo vietas – Kaune parkavimo vietos tik ne daugelyje zonų yra tinkamai sužymėtos. Vietos nepažymėtos net baltomis linijomis, parkavimo vietose stūkso kelmai ir tt. Kai kuriose vietose, įvedus zonų ženklus, dingo papildomos lentelės, nurodančios, kaip reikia statyti automobilius, dėl to vairuotojai juos stato kaip nori (ypač vakaro metu Rotušės aikštėje). Gyventojai taip pat praneša, kad kai kuriose vietose pakeitus zonas, nebuvo pakeistos informacinės lentelės ant mokėjimo aparatų, kas taip pat klaidina gyventojus.

1. Kauno miesto savivaldybės tarybos 2012 m. vasario 23 d. sprendimu T-62 „Dėl vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis Kauno miesto vietomis automobiliams statyti nuostatų ir Kauno miesto vietų, kuriose renkama ši rinkliava, sąrašo patvirtinimo” (toliau – „Nuostatai”) apmokestintos teritorijos kelio ženklais iš esmės yra sužymėtos tinkamai, tačiau, deja, dažnas vairuotojas nepakankamai gerai išmano Kelių eismo taisykles, nesupranta ženklo „Mokama stovėjimo zona” (kelio ženklas Nr. 541 su papildoma lentele Nr. 840) reikšmės, galiojimo teritorijos (nepaisant to, kad prie įvažiavimų į mokamas zonas stovi papildomi informaciniai stendai). Sis kelio ženklas galioja „visuose keliuose, esančiuose teritorijoje už ženklo”, jo galiojimo nenaikina sankryža. Ženklo galiojimą nutraukia tik ženklas Nr. 544 „Stovėjimo zonos pabaiga”. Ženklinimo linijos ant kelio dangos ne visur yra pažymėtos arba yra nusitrynusios, todėl blogai matomos. Jei savivaldybės taryba skirs lėšas šiam tikslui, automobilių stovėjimo vietos bus paženklintos. Kiti punkte minimi atvejai (kelmai parkavimo vietose, kaip kad kelio dangos tvarkymas – aptarta aukščiau), nepriskirtini VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės” kompetencijai.

Paminėtina, kad „Nuostatuose” nustatyta, kad statydamas automobilį transporto priemonės valdytojas privalo laikytis kelio ženklų, nustatančių stovėjimo būdą, arba vadovautis darbuotojo nurodymais (19 p.). Savo ruožtu, Kelių eismo taisyklės nustato, kad eismo dalyvių elgesys grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu (4 p.), transporto priemonių valdytojai privalo visada kelyje elgtis taip, kad nesukeltų pavojaus kitiems eismo dalyviams ir nesudarytų kliūčių eismui (28 p.). Jei transporto priemonių valdytojai elgtųsi taip, kaip numatyta minėtuose teisės aktuose, vietų automobiliams statyti ženklinimo nereikėtų ir tuo pačiu būtų sutaupomos biudžeto lėšos.

 

2) Diegti TIK VISUS MOKĖJIMO būdus priimančius parkomatus – Pastebėta, jog naujai įrengtose zonose pastatomi aparatai, kurie nepriima išankstinio parkavimo kortelių, kurias platina viešoji įstaiga, teikianti šią paslaugą. Miestiečiai, nors ir turi kortelę, kai kuriose vietose tampa įkaitais, todėl turi būti sudarytos vienodos galimybės atsiskaityti nepriklausomai nuo parkavimo vietos.

2. Mokėjimo automatai yra priimantys tik mokėjimo korteles, tik grynuosius pinigus arba mišrūs – priimantys abu mokėjimo būdus. Jei randate vienos rūšies automatą, kitas, esantis netoliese, paprastai priims kitos rūšies mokėjimą. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip numatyta „Nuostatuose”, yra įvairūs mokėjimo būdai, kuriais galima sumokėti vietinę rinkliavą: galima atsiskaityti mokėjimo kortele, grynaisiais pinigais, mobiliuoju telefonu siunčiant trumpąją žinutę arba automobilio stovėjimo bilietais, taip pat galima įsigyti mėnesinius, metinius bilietus. Šiais metais bus įdiegtas dar vienas mokėjimo būdas – bus galima atsiskaityti ir bankinėmis kortelėmis. Nėra būtina prisirišti prie vieno mokėjimo būdo – būtent mokėjimo kortele. Atsakingas vairuotojas turi pasiruošti bent dvi vietinės rinkliavos mokėjimo priemones, nes, pvz., mokėjimo automato gedimas neatleidžia nuo prievolės sumokėti vietinę rinkliavą („Nuostatų” 16 p.).

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad mūsų įstaiga platina ne tik mokėjimo korteles, bet ir automobilio stovėjimo bilietus, kuriais apmokėti automobilio stovėjimą galima neišlipant iš automobilio, iš anksto ir bet kuriuo paros metu. Įvažiuojant į mokamos zonos teritoriją, prie kiekvieno įvažiavimo stovi mokėjimo automatai, prie kurių galima sustoti, įsigyti mokėjimo bilietą ir tuomet važiuoti toliau, susirasti parkavimo vietą – taip yra patogiau negu sustojus ieškoti mokėjimo automato.

 

1 2 3 4 5
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA