Barų savininkai siūlo kurti nuolatinę komisiją konfliktų su gyventojais sprendimui | Kas vyksta Kaune

Barų savininkai siūlo kurti nuolatinę komisiją konfliktų su gyventojais sprendimui

Deimantės Piraitytės nuotr.

Kauno barų savininkai merijoje inicijuoja komisijos, spręsiančios kavinių ir gyventojų konfliktus, kūrimą.

Kaip rašo Lietuvos žinios, suburti struktūrą, kuriai priklausytų bendruomenės, verslo, pareigūnų ir politikų atstovai, pasiūlė Kauno centre bei senamiestyje veikiančių barų savininkai. Jie jau nebežino, kaip apsiginti nuo kauniečių skundų dėl judriausioje laikinosios sostinės dalyje vakarais esą keliamo triukšmo.

„Nebe pirmus metus vasarą Kauno senamiestis yra gyvas, jame pilna žmonių. Nenorime, kad pagaliau gyvybinga tapusi miesto dalis vėl imtų nykti ir merdėti. Tačiau su senamiesčio gyventojais taip pat nenorime pyktis, tad ieškome kompromiso”, – sakė kelių kavinių ir restoranų bendraturtis Edmundas Kolevaitis. Anot jo, šiuo metu verslininkų ir miestiečių konfliktai sprendžiami neracionaliai. Žmonės, nepatenkinti pasilinksminimų vietų veikla, rašo skundus merijai, policijai ir kitoms tarnyboms. Jų nagrinėjimas neretai užtrunka gana ilgai, o priimti sprendimai būna nepalankūs tiek skundžiančiajam, tiek apskųstajam.

E.Kolevaitis įsitikinęs, kad nuolatinė specializuota komisija konfliktus išnarpliotų greičiau ir objektyviau. Joje savo nuomonę galėtų išsakyti visos trys suinteresuotos šalys. „Kiekviena veikla turi savą specifiką, todėl ne tik tokį, bet ir kitus darbus dirbančiam pareigūnui ar valdininkui gana sudėtinga nustatyti skundo pagrįstumą”, – neabejojo verslininkas. E.Kolevaičio nuomone, ne visos kavinės dėl triukšmo ar kitų pažeidimų skundžiamos objektyviai. Vis dėlto jis sutiko, kad pasitaiko ir tokių, kurių vadovai gyventojų interesus paprasčiausiai ignoruoja.

„Kalbėta, esą neblaivūs kavinių lankytojai šiukšlina senamiesčio tarpuvartes. Tačiau kelis kartus apvaikščiojęs jas visas jokių nemalonių vaizdų neišvydau. Akivaizdu, jog tai niekuo nepagrįstas kaltinimas”, – LŽ teigė pašnekovas. Jis taip pat patikino, kad kauniečių mėgstamos įstaigos po vidurnakčio vengia žemų dažnių garsų muzikos, todėl jos butuose tikrai negirdėti, kaip dažnai bandoma skųstis.

Sužinojęs, kad jau sudaryta gyventojų iniciatyvinė grupė, pasisakanti prieš aktyvų naktinį gyvenimą Kauno centre ir senamiestyje, verslininkas buvo nemaloniai nustebintas, nes į jos posėdžius kavinių ir barų savininkai nekviečiami. Kauno miesto savivaldybės taryba ne sykį priėmė sprendimus, susijusius su triukšmu pagrindinėse zonose. Šiuo metu kaip tik rengiamas triukšmo žemėlapis, kurį politikai taip pat ketina tvirtinti.

„Yra gyventojų, kurie džiaugiasi atgimusiu senamiesčiu. Sakyti, kad visi nepatenkinti dėl to, kad neva negali miegoti, būtų neteisinga”, – kalbėjo triukšmo žemėlapio kūrimo iniciatorius, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Rytis Šatkauskas. Kolegai pritarė kitas tarybos narys Kęstutis Mikėnas. Jis pabrėžė, kad miesto centras negali būti prilyginamas gyvenamiesiems kvartalams. „Bet kuriame užsienio mieste pirmiausia važiuoji į centrą, kad galėtum aplankyti istorinius objektus, išgerti arbatos ir pavakaroti”, – įsitikinęs politikas. Jau netrukus iniciatyvinė gyventojų grupė rinksis į visuotinį posėdį, kuriame aptars triukšmingiausias Kauno vietas ir tai, kaip kovoti su triukšmu.

„Naktimis nebegali miegoti šimtai šeimų. Barai ne gyvina miestą, o kelia chaosą ir diskomfortą gyventojams. Daugelio jų savininkai neatsižvelgia į žmonių interesus”, – LŽ tvirtino viena Laisvės alėjos gyventoja. Moteris mano, kad tikrai reikėtų komisijos, kuri stotų ginti kauniečius nuo triukšmadarių.

„Tai būtų tarsi prisiekusiųjų teismas, – pajuokavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis. – Reikia kaip nors nuspręsti, ką turėtume daryti: gaivinti ar marinti miesto centrą.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA