Svarstoma, kur panaudoti istorinius Parodos gatvės grindinio akmenis | Kas vyksta Kaune

Svarstoma, kur panaudoti istorinius Parodos gatvės grindinio akmenis

Kaunas.lt nuotr.

Pradėjus pirmuosius Parodos g. rekonstrukcijos darbus ir nuėmus viršutinį asfalto dangos sluoksnį, atsivėrė XX a. pradžią menantis akmenų grindinys.

Architektūros istorikų teigimu, ši gatvė susiformavo XIX-XX a. sandūroje ir kildama kalnu vedė į Kauno užmiestį. Čia buvusi įrengta komendanto slėptuvė. Iš pradžių nuokalnė buvo paprastas žvyro kelias ir tik vėliau išgrįsta akmenimis. Miestui pradėjus plėstis, XX a. 3-iame dešimtmetyje gyvenamieji namai buvo pradėti statyti ir ant kalno, o priemiestis tapo miesto dalimi.

Tarpukariu Kauno ąžuolyno parke vykusios tarptautinės žemės ūkio parodos metu buvo pastatyti dalyvių paviljonai, o pati nuokalnė gavo Parodos gatvės pavadinimą. Tik pokariu akmeninis gatvės grindinys padengtas asfalto danga.

Pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, iš pradžių visa įkalnė buvusi grįsta akmenimis, tačiau vėliau atliekant remonto ir rekonstrukcijos darbus, kai kuriuose ruožuose akmenys buvo išimti.

„Dabar akmenys inventorizuojami ir aktu perduodami bei vežami saugoti į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą. Ten jau saugoma ir dalis senųjų A. Juozapavičiaus prospekto grindinio akmenų”, – teigė A. Pakalniškis.

Į Kauno miesto savivaldybę kreipėsi advokatas Saulius Dambrauskas, pasiūlęs kelis skirtingus Parodos g. grindinio akmenų panaudojimo variantus. S. Dambrausko nuomone, akmenimis galėtų būti išgrįstos viešosios Senamiesčio erdvės ar kuri nors Naujamiesčio aikštė, kuri taptų reprezentacine. Kaunietis taip pat iškėlė idėją akmenis panaudoti pačios Parodos g. šaligatviams.

„Tokios kategorijos gatvėje kaip ši akmeninis grindinys negali likti. Minties akmenimis grįsti šaligatvius taip pat reikia atsisakyti, nes po rekonstrukcijos šaligatviai tarnaus ne tik pėstiesiems, bet ir dviratininkams. Čia bus įrengtas ir dviračių takas”, – situaciją komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

„Kol kas dar tiksliai nežinoma, kiek akmenų bus suvežta iš A. Juozapavičiaus prospekto ir Parodos gatvės. Todėl galutinį sprendimą bus galima priimti tik po savaitės ar dviejų. Vis tik viena realiausių idėjų galėtų būti Rotušės aikštės grindimas istoriniais miesto akmenimis. Tai atspindėtų bendrą miesto siekį – išsaugoti savo istorinį paveldą”, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA