Jaunieji architektai pateikė VI forto vizijas | Kas vyksta Kaune

Jaunieji architektai pateikė VI forto vizijas

Birželio 28-30 d. VII forte vyko architektūrinis pleneras „Kauno tvirtovės VI forto pritaikymas visuomenės reikmėms“. Net 14 jaunųjų architektų komandų susibūrė tam, jog pateiktų savo idėjas ir prisidėtų prie VI forto galimybių studijos koncepcijos kūrimo.

Atsižvelgiant į Kauno tvirtovės fortų ir kitų tvirtovės statinių ir teritorijų problematiką plenero dalyviai raginami pasiūlyti tvarią, urbanistiškai ir architektūriškai bei socialiai atsakingą poziciją dėl VI forto išsaugojimo bei pritaikymo visuomenės reikmėms. Plenero temos kryptys – plėtoti VI forto, kaip Vytauto Didžiojo Karo muziejaus filialo, viziją arba pateikti naują idėją.

Plenero dalyviams buvo suorganizuota ekskursija į VI fortą, tačiau dėl suvešėjusios augmenijos ir lankymui nepritaikytų forto statinių su objektu buvo galima susipažinti tik iš dalies. Tuo tarpu, Kauno tvirtovės VII fortas plenero kūrybinėms dirbtuvėms pasirinktas neatsitiktinai. VI ir VII fortai yra beveik vienodos konstrukcijos, ir pastarajame suteikiamos visos sąlygos saugiai apžiūrėti teritoriją ir statinius, dirbti kompiuteriu, gauti išsamios informacijos apie Kauno tvirtovę, VI fortą bei fortifikacijos subtilybes.

„Kauno tvirtovė iš kitų paveldo objektų išsiskiria tuo, jog tai nėra tik vietinės reikšmės objektas, tai – XX amžiaus bendrojo Europos paveldo dalis.“ – kalbėjo VšĮ „Karo paveldo centras“ direktorius Vladimiras Orlovas, prieš atidarant kūrybines dirbtuves VII forto kareivinėse. V.Orlovo teigimu, maži atstumai tarp tvirtovės objektų ir užsienio tvirtovių suteikia galimybę per sąlyginai trumpą laiką aplankyti juos visus, tačiau Kaune šis turistinis potencialas neišnaudojamas.

Plenero darbų vertinimo komisijos pirmininkas Audrys Karalius dalyvius ragino priimti šią kūrybinę užduotį drąsiai ir atsakingai. „Kaunas turi neišmatuojamą potencialą – rūstų, tvirtą, vyrišką palikimą. Šis miestas dar to nesuvokia.“ – apie Kauno tvirtovę kalbėjo A.Karalius linkėdamas jauniesiems architektams sugeneruoti branduolį, kurį būtų galima matyti tarptautiniame kontekste.

Jaunieji architektai dirbo tris dienas nuo ryto iki vėlyvo vakaro ir šeštadienį vakare savo darbus pristatė vertinimo komisijai. Liepos 1-ąją, Tarptautinės architektų dienos šventės metu, VII forte buvo atidaryta kūrybinių dirbtuvių paroda: pristatoma plenero darbų ekspozicija, apibendrinami plenero rezultatai, apdovanojami laureatai. Darbų paroda veiks dvi savaites Kauno tvirtovės VII forte (Archyvo g. 61) – visi norintys gali susipažinti su jaunųjų architektų pateiktomis idėjomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA