Apleistų pastatų šeimininkams – ženkliai didesnis žemės nuomos mokestis | Kas vyksta Kaune

Apleistų pastatų šeimininkams – ženkliai didesnis žemės nuomos mokestis

Pauliaus Kavaliausko nuotr.

Kauno miesto tarybos sprendimu apleistų ir neprižiūrimų pastatų šeimininkams bus taikomas maksimalus leistinas valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifas, siekiantis 4 proc. Toks pat tarifas galios ir nenaudojamos žemės savininkams.

Vyriausybė yra patvirtinusi žemės nuomos mokesčio tarifus nuo 0,1 proc. iki 4 proc. žemės vertės. Kauno miesto tarybai pateiktame sprendimo projekte nenaudojamos žemės arba žemės, kurioje stovi nenaudojamais, naudojamais ne pagal paskirtį, apleistais arba neprižiūrimais pripažinti pastatai (patalpos) ir statiniai, buvo siūloma patvirtinti 3 proc. mokesčio tarifą. Primindamas Kaunui aktualią pastatų „vaiduoklių” problemą, miesto meras pasiūlė didinti ši mokestį.

„Šiemet miesto įvaizdį bjaurojančių pastatų savininkams nepavyko padidinti nekilnojamojo turto mokesčio tarifo, todėl, manau, turime pasinaudoti galimybe ir taikyti maksimalų 4 procentų žemės nuomos mokesčio tarifą. Galbūt tai išjudins pastatų „vaiduoklių” šeimininkus”, – teigė meras Andrius Kupčinskas.

Pagal žemės verčių žemėlapius Kauno miesto savivaldybės teritorija yra suskirstyta į 37 verčių zonas. Koreguoti galiojančius žemės nuomos mokesčio tarifus ir nustatyti naujus žemės nuomos mokesčio tarifus imtasi, nes atlikus skaičiavimus paaiškėjo, jog masinio vertinimo būdu nustatytos 2012 m. žemės vidutinės rinkos vertės yra iki trijų kartų mažesnės už vidutines rinkos vertes, kurios buvo apskaičiuotos 2009 – 2011 metais.

Jeigu valstybinės žemės nuomos sutartys sudarytos iki 2008 m. gruodžio 31 d. ir žemės nuomos mokestis skaičiuojamas nuo indeksuotos žemės sklypo vertės, nurodytos žemės nuomos sutartyse, paliekamas 1,5 proc. žemės nuomos mokesčio tarifus už namų valdų, daugiabučių namų, garažų ir žemės ūkio paskirties žemę ir 2 proc. – už komercinės ir kitos paskirties žemę.

Už valstybinės žemės sklypus, kurie išnuomoti po 2009 m. sausio 1 d. ir už sklypus, kurie yra naudojami (neišnuomoti), priimti tokie žemės nuomos mokesčio tarifai:
1. už namų valdų paskirties žemę – 0,25 proc.;
2. už daugiabučių namų paskirties žemę – 0,15 proc.;
3. už gyvenamosios paskirties žemę, naudojamą komercinei veiklai – 0,5 proc.;
4. už sodininkų bendrijų žemę – 0,15 proc.;
5. už žemės ūkio paskirties žemę – 0,1 proc.;
6. už garažų paskirties žemę – 0,5 proc.;
7. už komercinės ir kitos paskirties žemę – 0,7 proc.;
8. už pramonės ir sandėliavimo, inžinerinės infrastruktūros teritorijas – 1,5 proc.;
9. už nenaudojamą žemę arba žemę, kurioje stovi nenaudojamais, naudojamais ne pagal paskirtį, apleistais arba neprižiūrimais pripažinti pastatai (patalpos) ir statiniai – 4 proc.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA