Festivalyje „Operetė Kauno pilyje” – spektaklio premjera | Kas vyksta Kaune

Festivalyje „Operetė Kauno pilyje” – spektaklio premjera

Organizatorių nuotr.

Kaune vasaroti likę miestelėnai ir jų svečiai šiltus laisvadienių vakarus kviečiami praleisti šalia Kauno pilies, aplink sklandant nuostabiai vokalinei muzikai, pasidžiaugti lengvabūdės operetės žavesiu. Pirmą kartą festivalio istorijoje žiūrovai bus pakviesti į spektaklio premjerą – operetę „Karaliaus antrininkas“.

2012 m. liepos 6-7 d. laikinoji sostinė jau 11 kartą skendės tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ melodijose, kviesdama miesto gyventojus ir svečius nemokamai klausytis koncertų istorinėje Kauno vietoje. „Festivalis – puiki galimybė išgirsti ir pamatyti garsius, mylimus ir dar neatrastus Lietuvos bei užsienio dainininkus, pasimėgauti gera muzika – sako vienas renginio organizatorių Benjaminas Želvys, pasidžiaugdamas, kad pagrindinis šio antrą kūrybos dešimtmetį pradėjusio renginio akcentas – operetės žanro spektaklio pastatymas festivalio scenoje Kauno pilies prieigose.

Kitas festivalio organizatorius Danielius Vėbra pritaria, kad pradėtas antrasis festivalio dešimtmetis solidžiai liudija apie šios kultūrinės šventės prasmingumą bei reikalingumą, prisimindamas, kiek šaunių, jau pripažintų Lietuvos dainininkų karjerą pradėjo šiame festivalyje, ir jiems nusišypsojo laimė dainuoti šalia ryškiausių Lietuvos bei užsienio scenos grandų.

Operos, operetės ir miuziklo vakare „Muzika prie Kauno pilies“ (liepos 6 d.) skambės gražiausios arijos ir duetai iš operų, operečių, o daugiausiai iš miuziklų, juos papildys šokio meistrų atliekami choreografiniai numeriai. Solidų koncerto atlikėjų būrį vardijo trečiasis organizatorius Gediminas Maciulevičius: „Dainuos Virgilijus Noreika, Vytautas Juozapaitis, Edmundas Seilius, Kristina Zmailaitė, Kęstutis Alčauskis, Ieva Vaznelytė, net gi roko dainininkas Jeronimas Milius, Peller Karoly iš Vengrijos, o paklaustas, kokius naujus veidus išvysime renginyje G. Maciulevičius pasidžiaugė, kad sutiko dalyvauti lietuviai Evelina Sašenko, Mindaugas Rojus, Eugenijus Chrebtovas, Aistė Širvinskaitė, jauna, bet sparčiai savo pasiekimais muzikus profesionalus meistryste stebinanti Eglė Šidlauskaitė. Sutiko dalyvauti ir kauniečiams jau žinomas puikus tenoras iš JAV Erik Fenton, bei nauja vengrų operetės žanro kaskadinė pora Bodi Barbara ir Sabo David“.

Šiemet, kaip ir kasmet festivalyje grieš Europos šalių jaunimo simfoninis orkestras, jam diriguos vyriausiasis festivalio dirigentas Julius Geniušas, dirigentai Jonas Janulevičius Sergej Roldugin (Rusija).

Pagrindinis šio festivalio akcentas – linksmo, šmaikštaus, geriausias lengvabūdės operetės tradicijas atspindinčio spektaklio KARALIAUS ANTRININKAS – premjera. Spektaklį stato režisierius Kęstutis Jakštas, dirigentas Virgilijus Visockis, scenografiją kuria Vaidotas Jakutis, stilistė Kotryna Daujotaitė, choreografai Dainius Bervingis ir Gintaras Visockis, chormeisterė Rasa Vaitkevičiūtė. Dainuos ir vaidins Gediminas Maciulevičius, Kristina Siurbytė, Raimondas Baranauskas, Tomas Ladiga, Žanas Voronovas, Raimonda Tallat-Kelpšaitė, Danielius Vėbra, Živilė Bosaitė, Dainius Bervingis ir Gintaras Visockis. Dalyvaus choro ir baleto artistai.

Operetės režisierius K.Jakštas sako, kad jos siužetas tik iš pirmo žvilgsnio rodos nerūpestingai smagus, tačiau jame kalbama apie amžinus dalykus – meilę ir išdavystę, tikras ir netikras vertybes. O dar – čia ryškus visuomeninis socialinis pradas, politinių struktūrų paviršutiniškumas, karjerizmas. Ir nors istorija sena, tačiau aišku, kad niekas nepasikeitė – žmogui su prigimtine sąžine pritapti šiame pasaulyje labai sunku, jis prisitaikėlių ir karjeristų visuomenėje laikomas autsaideriu. Nepaisant to, būtent toks žmogus ir yra laimingiausias, nes tik jis yra žmonijos progreso variklis. Šį spektaklį pagal Tadeusz Dobrzański operetę „Karaliaus ložė“ žiūrovai galės pamatyti liepos 7 d.

Vienintelė dama tarp organizatorių Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė atviravo, kad būtent operetės spektaklio pastatymas vienoje gražiausių laikinosios sostinės erdvių buvo festivalio rengėjų svajonė ir pagrindinis tikslas, todėl šie metai festivalio „Operetė Kauno pilyje“ istorijoje taps vienu reikšmingiausių puslapių.
Abu renginiai – koncertinis vakaras ir operetės premjera vyks tradicinėje vietoje slėnyje prie Kauno pilies liepos 6-7 dienomis.

„Operetė Kauno pilyje“ – originalus, pirmasis operetės festivalis Rytų Europoje. Jo idėjos autoriai ir organizatoriai – „Baritonų trio“ dainininkai G. Maciulevičius, D. Vėbra, B. Želvys ir kolegė L. Kuzmickaitė – Milašienė. Jis rengiamas nuo 2002 m. Nuo pirmojo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ organizatoriai žiūrovus pakvietė į daugiau nei 50 skirtingos tematikos koncertinių programų, kuriose dainavo virš 150 tiek pripažintų, tiek karjerą pradedančių dainininkų iš Lietuvos ir žinomi atlikėjai iš 18 Europos šalių. Per tuos metus festivalio koncertus dirigavo 20 dirigentų, programose dalyvavo 12 įvairių sudėčių kolektyvų, atlikta daugiau nei 800 skirtingų pavadinimų kūrinių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA