Kaip išnaikinti Sosnovskio barščius? | Kas vyksta Kaune

Kaip išnaikinti Sosnovskio barščius?

Kaunas.lt nuotr.

Sosnovskio barštis yra įtrauktas į „Invazinių Lietuvoje organizmų rūšių sąrašą”. Šis augalas turi būti kontroliuojamas ar naikinamas, vadovaujantis invazinių rūšių organizmų kontrolės ir naikinimo tvarka.

Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2012 m. priemonių finansavimo plane buvo numatytos lėšos Sosnovskio barščiams naikinti. Jau kovo mėnesį buvo gauti duomenys iš seniūnijų apie Sosnovskio barščiais užterštas teritorijas.

Iš viso Kauno mieste priskaičiuota apie 20 ha užterštų teritorijų, tačiau invazinių augalų naikinimas purškiant herbicidais pradėtas tik 8 ha teritorijoje. Buvo atsižvelgta į tai, kad herbicidų negalima naudoti vandens telkinių pakrantėse, gyvenamosiose vietovėse ir kitose teisės aktais saugomose ir draudžiamose zonose ir į ribotą lėšų kiekį.

Nušienauti ir herbicidais pažeisti augalai vėl bus apipurkšti chemikalais, kadangi šie augalai turi savybę puikiai atželti iš šaknų ir sėklas išbarstyti net 4 metrų spinduliu. Siekiant gauti veiksmingesnį rezultatą augalai chemikalais purškiami pakartotinai. Tokiu būdu sumažinamas užterštos teritorijos plotas.

Sosnovskio barščiai sunkiai išnaikinami, naikinimo būdai yra labai brangūs, o rezultatai pradeda ryškėti tik po 5-6 metų, todėl Aplinkos apsaugos skyrius šiais metais planuoja parengti „Kauno miesto Sosnovskio barščių naikinimo programą”, kuris turės užtikrinti lėšas ir priemones ilgalaikei kovai su šiais pavojingais augalais.

Norinčius daugiau sužinoti apie Sosnovskio barščius ir jų naikinimo būdus, birželio 26 d. 16 val. kviečiame į VDU Kauno botanikos sodą. Čia vyks informacinė akcija „Sosnovskio barščių poveikis aplinkai, jų plitimo prevencijos galimybės ir naikinimo būdai”.

Programa:
1. Informacinis pranešimas apie Sosnovskio barščius „Sosnovskio barščių invazijos mastai Lietuvoje, poveikis augalų ekosistemoms ir žmogui”. Pranešimo lektorius doc. dr. Zigmantas Gudžinskas.
2. Sosnovskio barščių naikinimo būdų aptarimas, jų demonstravimas ir veiksmingumo palyginimas. VDU Kauno botanikos sodo eksperimentinių tyrimų patirties perteikimas ir pasiekti rezultatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA