Remontuojami dviračių takai | Kas vyksta Kaune

Remontuojami dviračių takai

Archyvo nuotr.

Kauno miestą raizgo maždaug 50 km ilgio dviračių takų tinklas. Jį sudaro 9 dviratininkų pamėgti takai, vedantys pagrindinėmis miesto gatvėmis, parkais, upių pakrantėmis. Įvertinus dviratininkams skirtų takų būklę, nuspręsta šiais metais daugiausiai dėmesio skirti jų remontui ir priežiūrai. Pirmieji takų valymo darbai prasidėjo balandžio pradžioje. Daugiausia darbo UAB „Kauno švara” darbininkai turėjo Panemunės dviračių take, prie Kleboniškio g. ir Kleboniškio miške įrengtuose takuose. Nemažai padirbėta šluojant žemes ir gramdant žoles teko Šančių dviračių take, taip pat Lampėdžiuose ir prie Pažaislio vienuolyno esančiuose takuose.

Šie darbai visuose dviračių takuose du kartus per mėnesį bus atliekami iki lapkričio. Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai visą vasarą stebės situaciją ir reikalui esant informuos bendrovę „Kauno švara”, kuriuos takus reikia nuvalyti.

Per balandį prie visų dviračių takų buvo iškirsti menkaverčiai želdiniai, nugenėti krūmai, medžių šakos. Paskutiniai darbai praėjusią savaitę baigti Jonavos g.

Įrengus Raudondvario g. ir Panemunės takus bei dviračių taką Senamiestis-Panemunės tiltas, buvo įrengti apsauginiai stulpeliai, nes šias trasas pamėgo ne tik dviratininkai, bet ir automobilininkai, keturračių vairuotojai.

Pasak Aplinkos apsaugos skyriaus specialistų, įrengti stulpeliai turėjo užtverti jiems kelią. Tačiau šiemet dviratininkai kreipėsi į savivaldybę, kad stulpeliai būtų pašalinti. Važinėti dviračiais mėgstantys kauniečiai tvirtino, jog važiuodami ne visada pastebi kliūtį ir, užkliuvę už stulpelio, susižaloja, sulaužo savo dviratį. Rekomenduojant Kauno savivaldybės Eismo saugumo komisijai, šį pavasarį stulpeliai buvo pašalinti.

Prieš daugiau nei savaitę kauniečiai galėjo pastebėti Laisvės alėjoje su dažymo technika besidarbuojančius darbininkus. Tądien nuo „Žalgirio” arenos iki fontano buvo dažais paryškintas dviračių takas. Vėliau takas atnaujintas ir likusioje Laisvės alėjos dalyje.

Pasak specialistų, jau artimiausiu metu bus pradėti ženklų keitimo darbai Senamiestyje. Čia bus įrengti ženklai, žymintys bendrą dviračių ir pėsčiųjų taką. Jonavos g. dviračių tako pradžioje ir pabaigoje vietoj dingusių ženklų bus įrengti nauji. Prieš kelias savaites Raudondvario pl. take įrengtas sferinis veidrodis užtikrins dviratininkų saugumą.

Pirmomis birželio dienomis pradėti dviračių takų remonto darbai. Jiems šiais metais skirta apie 82 tūkst. litų. Specialistų vertinimu, labiausiai sudilęs P. Vileišio tiltą ir Kleboniškio miško parką jungiantis takas, todėl pirmiausia bus remontuojama ši atkarpa.

Išdaužų remonto darbų konkursą laimėjusi UAB „Kamesta” tuo pat metu darbuosis ir Šančių dviračių take prie Nemuno, taip pat Panemunės šilo bei Panemunės dviračių takuose. Taip pat didelis dėmesys bus skirtas ir Kleboniškio miško parke esantiems dviračių takams, kurių būklė yra prasta.

Užtaisyti takuose atsivėrusias duobes ir išlyginti susiformavusius nelygumus planuojama iki birželio pabaigos. Visą mėnesį darbininkai frezuos ir asfaltuos sugadintą takų dangą.

Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai pastebi, kad daug žalos dviračių takams pridaro medžių šaknys, kurios subanguoja ir iškelia asfalto dangą. Taip pat daug problemų kelia Šančių dviračių take atsirandančios įgriuvos. Čia šlaitais tekantis lietaus vanduo formuoja išgraužas, neša žemes ant tako. Todėl vien asfaltavimo darbų neužteks.

Nors šiais metais daugiausia dėmesio ir lėšų skiriama dviračių takų remontui bei priežiūrai, neatsisakyta ir takų tinklo plėtros. Miesto savivaldybės administracija jau pasirašė sutartį su UAB „Kauno komprojektas” dėl dviračių tako Neries krantinė-Jotvingių g. techninio projekto parengimo. Sutartimi bendrovė įsipareigojo atlikti šį darbą per tris mėnesius.

„Šį rudenį skelbsime konkursą tako įrengimo darbams pirkti”, – apie plėtros planus pasakojo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Dar šiemet ketinama įrengti taką dviratininkams po P. Vileišio tiltu. Skyriaus vedėjos teigimu, šio tako atkarpos techninis projektas, kuriame numatytas ir apšvietimo įrengimas, jau baigtas. Jis buvo suderintas su Kultūros paveldo apsaugos departamento specialistais, dabar laukiama, kol paaiškės, kas atliks jo ekspertizę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA