Savaitgalį Kaune pakilią nuotaiką kūrė Dainų ir šokių šventė (vaizdo įrašas) | Kas vyksta Kaune

Savaitgalį Kaune pakilią nuotaiką kūrė Dainų ir šokių šventė (vaizdo įrašas)

Kaunas.lt nuotr.

Praėjusį šeštadienį Dainų slėnyje vyko tradicinė dainų ir šokių šventė „Graži tu, mano brangi Tėvyne…”. Kauniečiai bei miesto svečiai galėjo mėgautis unikaliu reginiu, kurį kūrė mėgėjiški ir profesionalius chorinio dainavimo, liaudiškų šokių ir muzikos kolektyvai.

Šiemetinė šventė, skirta Maironio 150-osioms gimimo metinėms, prasidėjo šv. Mišiomis Kauno arkikatedroje bazilikoje. Po mišių šventinė eisena nusidriekė nuo Maironio kapo iki Karo muziejaus sodelio, kur buvo uždegtas šventės deglas.

Toliau šventės dalyviai patraukė į Dainų slėnį Ąžuolyne, kur ir įvyko pagrindinė muzikos ir šokių šventės programa. Čia buvo susirinkę apie 4000 dalyvių: 116 chorų – 11 moterų, 5 vyrų, 33 mišrūs, 40 jaunučių, 25 jaunių, merginų ir jaunimo chorai, koncertavo 2 orkestrai, 6 ansambliai ir kapelos, 11 ansamblių, pasirodė 20 tautinių šokių kolektyvų.

Šventės metu taip pat buvo pagerbtas vienintelis ir seniausias Dainų švenčių vyriausiasis vadovas Kazys Motuzas. Jam buvo įteiktas burmistro J. Vileišio medalis. K. Motuzas buvo dainų ir šokių švenčių baletmeisteriu nuo pirmo koncerto 1953 m., o nuo 1955 m. jis dirbo Kauno ir respublikinių dainų švenčių režisieriumi.

Lietuvoje pirmą kartą Dainų šventė surengta 1924 metų rugpjūtį Kaune, P. Vileišio aikštėje, Žemės ūkio ir pramonės parodos metu. Tada ji buvo vadinama „Dainų diena”. Pirmojoje Dainų dienoje dalyvavo 77 chorai (3000 dainininkų), susirinko net 50 tūkst. Klausytojų.

2003 m. lapkričio 7 d. UNESCO pripažino Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką Žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA