Degalinėse kuras pradėtas žymėti naujais ženklais | Kas vyksta Kaune

Degalinėse kuras pradėtas žymėti naujais ženklais

delfi.lt 2018/10/09 22:35

Dar vasarą Energetikos ministerija pranešė, kad rudenį Lietuvos gyventojų laukia naujovės degalinėse – keisis degalų ženklinimas. Iki įstatymo įsigaliojimo liko kiek mažiau nei mėnuo, tad degalinės jau ėmėsi pokyčių.

Į redakciją kreipėsi skaitytojas Paulius, kuris pranešė, kad vienoje iš sostinės degalinių pastebėjo dvejopą ženklinimą. „Buvau girdėjęs, kad kažkada rudenį keisis žymėjimas, bet nepasigilinau, kaip ten ir kas keičiasi. Tai gerai, kad buvo dvigubai parašyta. Aišku, kas reiškia ką“, – teigė vaikinas.

Benzinas – raidė E, dyzelinas – raidė B

Dar vasarą buvo informuota, kad laikantis Europos Sąjungos direktyvų ir standartų reikalavimų, Lietuvoje nuo lapkričio 1 dienos visose degalų pardavimo vietose keisis kuro rūšių žymėjimas. Tokiu sprendimu siekiama, kad visoje Europos Sąjungoje galiotų vienos žymėjimas. Suvienodintas degalų žymėjimas turi būti ne tik jų pardavimo vietose, bet taip pat ant transporto priemonių degalų įpylimo dangtelių ar automobilio techninėje dokumentacijoje.

Primename, kad benzinas žymimas žodžiu „Benzinas“, nurodant oktaninį skaičių (92; 95; 98) ir apskritime esančia raide E, kartu su skaičiais 0, 5 ar 10, nurodančiais maksimalų biodegalų (etanolio) kiekį procentais esantį benzino tūrio vienete. Pavyzdžiui, E95 bus žymimas E5, E92 – E0, E98 – 10.

Dyzelinas – žodžiu „Dyzelinas“ ir kvadrate esančia raide B kartu su skaičiais 7, 10, 20 ar 30, nurodančiais maksimalų biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekį procentais dyzelino tūrio vienete.

Naujas degalų žymėjimas / Energetikos ministerijos nuotr.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius bei B0 ženklą. Biodyzelinas bus nurodomas kaip B100, o sintetinis dyzelinas – XTL. Žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis „Dž“.

Suskystintos naftos dujos žymimos rombu ir raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

„Nauja tvarka ne tik užtikrins vieningą degalų žymėjimą ES mastu, bet ir leis tinkamai informuoti vartotojus apie perkamą produktą, jo rūšį bei benzine ar dyzeline esantį biodegalų kiekį. Degalinių operatoriai, kaip ir iki šiol, galės pateikti papildomą informaciją apie degalus, susijusią su konkrečių degalų prekės ženklu ar produktų linija.

Vartotojams turi būti prieinama visa informacija, ką reiškia atitinkamas degalinėje parduodamų degalų žymėjimas. Renkantis konkrečią degalų rūšį rekomenduojama pasitikrinti automobilio techninėje dokumentacijoje, kokią degalų rūšį atitinkamam automobiliui rekomenduoja naudoti automobilio gamintojas ar jo pardavėjas“, – rašyta Energetikos ministerijos pranešime spaudai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA