Prezidento rinkimų šachmatų partija prasideda: paskelbė, kurie sieks konservatorių paramos | Kas vyksta Kaune

Prezidento rinkimų šachmatų partija prasideda: paskelbė, kurie sieks konservatorių paramos

BNS 2018/09/24 15:10
DELFI, R. Tenio nuotr.

Seimo narė Ingrida Šimonytė ir diplomatas Vygaudas Ušackas pirmadienį paskelbė, kad sieks Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramos kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Gitanas Nausėda, tuo tarpu, suka kitu keliu.

Ekonomistas G. Nausėda rinkimuose nusprendė dalyvauti kaip nepriklausomas kandidatas ir atsisakė varžytis konservatorių pirminėje atrankoje.

I. Šimonytė: įkvėpė parama

Buvusi finansų ministrė I. Šimonytė sako, kad neturėjo ambicijų dalyvauti prezidento rinkimuose, bet „nuomonę privertė pakeisti labai didelė parama tiek iš partijos bendruomenės, tiek iš žmonių, kurie niekaip nėra susiję su partija“.

„Atmesti ar ignoruoti šį palaikymą būtų puikybė. Manau, tie žmonės su manimi sieja kažkokios kitokios politikos, galbūt atviresnės, nuoširdesnės, pagarbesnės, lūkesčius. Ar galiu tuos lūkesčius išpildyti, ar ne, tegu sprendžia rinkėjai“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Tai yra tik sutikimas dalyvauti partijos pirminiuose rinkimuose. Tai nereiškia, kad aš gausiu partijos nominaciją“, – sakė I. Šimonytė.

Jos strategijai pirminiuose rinkimuose vadovaus TS-LKD frakcijos narė parlamentarė Monika Navickienė. 43 metų Ingrida Šimonytė parlamente priklauso TS-LKD frakcijai, bet nėra partijos narė.

I. Šimonytė pirmadienį sakė ir toliau nestosianti į partiją, nes nenori „užsirakinti partijos ribose“, ir sieks platesnio rinkėjų palaikymo.

„Stengiuosi kalbėti nuoširdžiai, atvirai ir tiesiai dalykus, kurie žmonėms rūpi. Ir jei tai jiems atrodys svarbu, jie galėtų mane paremti“, – sakė politikė.

Ji sakė, kad prezidento poste bandytų telkti politikus, siekti ilgalaikių susitarimų ne tik dėl gynybos, bet ir sveikatos, švietimo, socialinės apsaugos srityse. Politikė tvirtino galinti įsivaizduoti darbą „beveik su visais“.

I. Šimonytė prašė jos nelyginti su prezidente Dalia Grybauskaite, sakydama, kad tai – „stereotipinis mąstymas“ dėl mažo skaičiaus moterų aukščiausiuose politiniuose postuose.

„Viena šviesiaplaukė moteris, kita šviesiaplaukė, tai imkime ir palyginkime. Manau, kad kiekvienas politikas, vyras ar moteris, turi savo ypatumų, ir nežinau, kodėl mane reikėtų lyginti būtinai su prezidente Dalia Grybauskaite, o ne kuo nors kitu politikoje“, – svarstė ji.

Seimo narė teigė šiuo metu šalyje matanti du pagrindinius iššūkius – pastangas paminti Konstitucijos vertybes „per ciniškus galios žaidimus ar per bandymą įsivaizduoti, kad demokratija yra tada, kada dauguma diktuoja mažumai“ ir sutarimą dėl ilgalaikio požiūrio į valstybę.

Partijos vidaus atrankoje I. Šimonytės kandidatūrą į prezidentus iškėlė 37 partijos skyriai – daugiau nei kitų kandidatų. Ji sakė rinkėjams paliekanti vertinti savo varžovus.

„Tikrai nesiimsiu vertinti, kuris iš mūsų yra geresnis ar blogesnis, manau, kiekvienas mūsų turi tą simpatikų ratą. Kuriam iš mūsų pavyks tą ratą išplėsti, pamatysime“, – sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė anksčiau yra užsiminusi, kad jos dvejones dėl kandidatavimo stiprina situacija šeimoje. Politikė tvirtino, kad situacija nepasikeitė, bet ji bandys tai suderinti.

V. Ušackas: laukiu debatų

Buvęs užsienio reikalų ministras V. Ušackas sakė laukiantis debatų su kitais kandidatais apie valstybės ateitį. Jis teigė gerbiantis I. Šimonytės kompetencijas finansų srityje, bet pabrėžė savo privalumus dėl diplomatinės patirties.

„Turiu šią kompetenciją ir lyderystę, tikiuosi, kad žmonės tai įvertins ir tikiu savo pergale“, – žurnalistams sakė V. Ušackas. Jis antradienį žada pristatyti „Proveržio ekonomikos“ planą, kaip paspartinti Lietuvos ekonomikos augimą.

V. Ušackas teigė apgailestaujantis, kad iš kovos pasitraukė TS-LKD skyrių iškeltas G. Nausėda. V. Ušacko vertinimu, G. Nausėdos sprendimas nesiekti TS-LKD paramos vidiniuose rinkimuose yra „pagrįstas abejonėmis“.

„Norėjau, kad būtų išsamesnė diskusija, dabar, regis, būsime tiktai dviese: vienas partijos narys, kita – ne. Tikiuosi garbingų, sąžiningų debatų“, – kalbėjo V. Ušackas.

„Dabar laikas nulipti nuo viršelio ir pasikalbėti. Gaila, kad jis šiuose debatuose nedalyvaus, bet jis priėmė savo sprendimą. O kaip jis darys, ką jis darys, kam atstovaus – laikas parodys“, – sakė jis.

„Laukiu diskusijų su gera finansininke, kurią aš gerbiu, I. Šimonyte, apie tai, kokia turėtų būti valstybės ateitis“, – pridūrė V. Ušackas. – Man buvo labai malonu dirbti su ja, kai mes buvome ministrais. Bet mano kompetencijos pranašumai, lyderystės savybės yra stipresnės ir tikiuosi, kad tai partijos nariai, ir ne partijos nariai, dalyvausiantys rinkimuose, tai įvertins.“

Konservatorių sprendimas – lapkritį

Konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad spalį prasidės kandidatų prisistatymo kampanija, o partijos kandidato rinkimai vyks lapkričio pradžioje.

„Tai yra geras apsisprendimas dviejų likusių kandidatų dalyvauti ir pristatyti savo idėjas. Yra likę keli techniniai etapai – prezidiumas vyks trečiadienį, šeštadienį tarybos posėdis, kur galutinis patvirtinimas, ir nuo spalio pirmos duodamas startas balsuotojų registracijai ir kandidatų prisistatymo kampanijai“, – BNS pirmadienį sakė G. Landsbergis.

„Tuomet lapkričio pradžioje vyks visuotiniai rinkimai, kuriuose galės dalyvauti partijos nariai ir per spalio mėnesį užsiregistravę nepartiniai balsuotojai“, – teigė jis.

Pirmasis pirminių rinkimų turas numatytas lapkričio 3 – 4 dienomis, antrasis – lapkričio 10 –11 dienomis. Lapkričio 17 dieną vyks TS-LKD tarybos posėdis, per jį bus patvirtinta parama rinkimus laimėjusiam kandidatui.

G. Nausėda: renkuosi nepriklausomą kelią

Ekonomistas, buvęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda savo sprendimą dalyvauti rinkimuose kaip nepriklausomam kandidatui pranešė viešai paskelbtame laiške.

„Esu sąžiningas ir nuoširdus visų rinkėjų atžvilgiu, todėl renkuosi sudėtingesnį nepriklausomo kandidato kelią, ne tik deklaruodamas, bet ir realiai, nuosekliai ir kantriai siekdamas įvairių pažiūrų ir socialinio statuso žmonių paramos“, – feisbuke rašė ekonomistas.

Jo teigimu, siekis dalyvauti prezidento rinkimuose su savarankiška rinkimų programa ir komanda visuomenės akyse taptų abejotinu, jei remtųsi vienos iš politinių partijų finansine ir organizacine parama.

„Prieštaringi vertinimai suteiktų terpę politinėms spekuliacijoms, kurios trukdytų atstovauti Lietuvos žmonių interesams kuriant Gerovės valstybę. Liktų nepasiektas ir kitas svarbus LR Prezidentui keliamas tikslas telkti skirtingų politinių pažiūrų piliečius, ieškant bendrų vardiklių ir sprendimų“, – rašė G. Nausėda.

Partijai nepriklausančio finansų analitiko G. Nausėdos kandidatūrą yra iškėlę 28 TS-LKD skyriai, o partijos nario buvusio užsienio reikalų ministro V. Ušacko kandidatūrą – 27 skyriai. 34 skyriai buvo iškėlę parlamentaro buvusio diplomato Žygio Pavilionio kandidatūrą, tačiau jis paskelbė nedalyvausiantis kandidatų atrankoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA