Pamatęs prekių asortimentą, kaunietis nusistebėjo: ar tai normalu? | Kas vyksta Kaune

Pamatęs prekių asortimentą, kaunietis nusistebėjo: ar tai normalu?

Skaitytojo nuotr.

Savanorių prospekte esančioje „Sports Direct“ parduotuvėje apsilankiusio „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo žvilgsnį patraukė prieštaringo istorinio konteksto prekės ženklu pažymėti batai. Raudona žvaigždė ant avalynės dėžių kauniečio nesužavėjo.

„Sports Direct“, Savanorių prospekte, užmačiau pardavinėjamus batus. Gamintojas – „Soviet“, ir ženklas – penkiakampė žvaigždė. Ar normalu?“ – stebėjosi vyras komerciniame kontekste naudojamais Tarybų Sąjungą nurodančiais simboliais.

Jo atsiųstoje nuotraukoje matyti sukrautos batų dėžės, ant kurių – užrašas „Soviet“, bendrąją prasme reiškiantis komunistinėje valstybėje išrinktą valdymo vienetą, tačiau dažniausiai taikomas būtent TSRS taryboms.

Virš „V“ raidės puikuojasi penkiakampė raudona žvaigždė, laikoma komunizmo ideologijos simboliu. Tokia žvaigždė buvo vienas pagrindinių ženklų Tarybų Sąjungos ir Raudonosios armijos heraldikoje. Tiesa, bent jau kūjo ir pjautuvo ant batų dėžių nematyti.

„Soviet“ bendrovės portale nurodoma, kad įmonė įkurta 1990 m. Italijoje, ji turi ne tik batų, bet ir drabužių bei aksesuarų linijas. Tiesa, aprangos stilius kariškais, proletariškais ar vintažiniais motyvais nedvelkia, nors prekės ženklas, žymintis gaminius, ir primena gūdų istorinį laikotarpį.

Tarybinius batus parduotuvėje užfiksavęs kaunietis jų iš arčiau sakė neapžiūrėjęs ir kokybės pakomentuoti negalintis. Šio gamintojo drabužių skaitytojas teigė nepastebėjęs. „Sports Direct“ internetinėje parduotuvėje pateikiamos 369 pozicijos minėto prekės ženklo apavo ir aprangos.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad 2008 m. birželį Lietuvoje įsigaliojo sovietinių ir nacistinių simbolių draudimas. Tiesa, jis numatytas Susirinkimų įstatymo 5 straipsnyje ir taikytinas sambūrio arba pavienių žmonių rengiamai akcijai.

Neaišku, ar atsakomybę sukeltų tokių simbolių gamyba, pardavimas bei neangažuotas dėvėjimas. Vis dėlto, taikaus susitarimo dėl tarybiniais simboliais pažymėtų prekių precedentas sukurtas JAV tinklui „Walmart“ Baltijos šalių politikų prašymu išėmus aprangą, išmargintą žvaigždėmis, kūjais su pjautuvais ir užrašais „CCCP“.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA