Kaunietės E. Masytės akibrokštas: pamačiusi popiežių sutikusią mergaitę, žodžių negailėjo | Kas vyksta Kaune

Kaunietės E. Masytės akibrokštas: pamačiusi popiežių sutikusią mergaitę, žodžių negailėjo

delfi.lt 2018/09/23 13:06
DELFI.LT nuotr.

Šį savaitgalį vyksta istorinė akimirka – Lietuvoje lankosi popiežius Pranciškus, kuris į Vilniaus ir Kauno gatves subūrė tūkstančius tikinčiųjų bei kitų smalsuolių. Šventojo Tėvo vizitu domėjosi ir pramogų verslo atstovai – vieni jį sveikino gyvai, kiti stebėjo ekrane, visgi, ne visi jų vieši pasisakymai susilaukė teigiamų reakcijų. Daug diskusijų iki šiol kelia legendinės dainos „Laisvė“ atlikėjos Eurikos Masytės įrašai socialiniame tinkle „Facebook“.

Į Vilniaus oro uostą nusileidusį popiežių pasitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė su palyda. Raudonuoju kilimu iš lėktuvo išlipę svečiai buvo pasveikinti džiugiomis ovacijomis.

Nepaisant to, kai kurie tiesioginę transliaciją stebėję žiūrovai pastebėjo ir šalia stovėjusią tamsiaodę mergaitę, kuri Šventąjį Tėvą pasitiko vilkėdama tautiniais drabužiais ir jam įteikė gėlių. M. Sirusas su bendraminčiais iškėlė klausimą, kokiais tikslais šventiškajai ceremonijai, kurią matė visas pasaulis, buvo pasirinktas būtent šis vaikais.

Kairėje matoma mergaitė, pasitikusi popiežių oro uoste.

Fotografas mano, kad šis vaikas buvo pasirinktas norint sudaryti tolerantiškos šalies įvaizdį. „Mūsų valdžios komjaunuoliai ir kiti padlyzos nori Lietuvą parodyti kaip nugalėjusios tolerancijos, brandaus socializmo (oi, laisvos ekonomikos) ir besivadovaujančią XXVII partijos suvažiavimo priesakais respubliką“, – „Facebook“ tinkle rašė M. Siruras ir pridūrė neabejojantis, kad dėl šios išsakytos nuomonės jis bus apšauktas rasistu.

Netrukus fotografo įrašu pasidalijo Airijoje gyvenanti dainininkė E. Masytė ir jį papildė savo mintimis.

„Jau geriau ufo su Lietuvos tautiniais drabužiais, nei juodaodė… Neprisikapstau iki gilios semantikos. Paaiškinkite, prašau, kas atsakingas už tokią idėją?!“ – savo draugų socialinėje erdvėje klausė ji.

DELFI išsiaiškino, kad minima mergaitė yra žinomos žurnalistės Jovitos Valeikaitės dukra, kuri laisvai kalba itališkai – būtent dėl šios priežasties ji ir buvo atrinkta pasitinkant Šventąjį Tėvą. Italijoje kurį laiką gyvenusi buvusi TV laidų vedėja šiuo metu su šeima gyvenimą kuria Lietuvoje ir, kaip teigė DELFI, kadangi neturi „Facebook“, nematė internete kilusio šaršalo.

„Nieko nemačiau, nes nesinaudoju „Facebook“, bet jau įtariu, kodėl kilo diskusijos“, – dar pradedant pokalbį sakė J. Valeikaitė.

„Taip, mano vaikas nėra visiškai lietuvis. Ji yra pusiau italė, pusiau lietuvė. Šiam įvykiui ji buvo pakviesta todėl, kad ji yra viena iš nedaugelio vaikų, kurie kalba itališkai. Buvo manoma, kad jeigu popiežius norės kažką pakalbinti – būtų puiku turėti žmonių, kurie jį suprastų. Buvo norima, kad vaikai su juo kalbėtų itališkai, jog jie nebūtų atmintinai išmokę teksto, o iš tiesų suprastų, kas yra sakoma. Tokiu būdu buvo atrinkti du vaikai, kalbantys šia kalba. Ji lanko katalikišką mokyklą Lietuvoje, tokioje pat mokėsi ir būdama Italijoje“, – situaciją paaiškino mergaitės mama.

„Aš nematau tame problemos, nepaisant to, aš suprantu žmones, kodėl jiems įdomu. Iš tiesų džiaugiuosi, kad nesu „Facebook“ platybėse ir man nereikia stebėti visos šios situacijos. Akivaizdu, kad esame vis dar labai uždari. Šis popiežiaus vizitas parodo, kas yra kas ir kokiame lygyje mes esame, parodome tikruosius save. Bet viskas yra gerai, esame pakeliui į brandą, žmogiškumą“, – DELFI kalbėjo J. Valeikaitė.

Tiek jau minėto fotografo, tiek E. Masytės nuomonės internete įplieskė aršią diskusiją – vieni juos palaikė, kiti baisėjosi ir teigė, kad tokie vieši įrašai skatina rasizmą. Žurnalistas Tadas Grabys, norėjęs padiskutuoti šia tema su E. Masyte, buvo užblokuotas, todėl savo poziciją jis taip pat paskelbė viešai „Facebook“ tinkle.

„Popiežiaus Pranciškaus vizito metu – radikalūs išpuoliai. Lietuvos šauklė, dainos „Laisvė“ kūrėja Eurika Masytė pareiškia, kad geriau ufonautas, nei juodaodė mergina, turėtų pasveikinti į Lietuvą atvykusį pontifiką. Nežinau, gal aš klystu, bet gerai, kad tokie žmonės emigruoja ir tikiu greit negrįš, nes tokių mintimis izoliuotų Lietuvai nereikia.“, – teigė T. Grabys.

Pasak jo, Pranciškus atvyko ne į Lietuvą, o pas savo tikinčiuosius. Tikriausiai, pasak praeityje garsios vienos dainos dainininkės Masytės, iš Vilniaus reikia išvaikyti ir čia atvykusius kitų šalių maldininkus.

„Man yra gėda, kad ši moteris dainavo laisvės dainą ir dar labiau gėda, kad ji išdavė šalį kūnu ir siela, ir emigravo į užsienį, pasidavusi pirmai silpnumo akimirkai. Bandžiau su ja kalbėtis, bandžiau „Facebook“ paaiškinti, kad ji klysta. Baigėsi, kaip ir dažniausiai baigiasi – užblokavimu. Juokinga. Tegul jį eina savo keliu ir pamiršta kelią į demokratišką Valstybę – Lietuvą! Į Lietuvą, kurioje vieta visiems!“ – skelbė TV laidų vedėjas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA