Ryt į Kauną atvyksiantis Šventasis Tėvas susitiko su minia jo laukiančių jaunuolių (papildytas) | Kas vyksta Kaune

Ryt į Kauną atvyksiantis Šventasis Tėvas susitiko su minia jo laukiančių jaunuolių (papildytas)

BNS 2018/09/22 17:41
DELFI.LT nuotr.

Keliasdešimt tūkstančių jaunuolių šeštadienio pavakarę susirinko į Vilniaus Katedros aikštę susitikti su Lietuvoje viešinčiu popiežiumi Pranciškumi. Skambant giesmėms, į aikštę Šventasis Tėvas atvyko atviru papamobiliu. 

Pakeliui sostinės gatvėse jį sveikino didžiulė minia vilniečių ir miesto svečių. Katedros aikštėje Šventojo Tėvo laukė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Daug žmonių mojavo Lietuvos trispalves. Iš pradžių laukiant popiežiaus scenoje aidėjo dainos ir giesmės, o vėliau per ekraną stebėdami tiesioginę transliaciją iš maldos prie Aušros Vartų jaunuoliai meldėsi kartu.

„Girdėjau labai gražių dalykų apie tai, kaip anksčiau Lietuvoje lankėsi Jonas Paulius II, kaip žmonės verkė čia jo klausydami, tai iš tikrųjų labai laukiau popiežiaus Pranciškaus“, – BNS sakė 27-ių teisininkas Vytautas Nemeika.

Jis teigė pirmiausia besitikintis iš popiežiaus išgirsti padrąsinimą.

„Norisi suvienijančios minties, tolimesnės krypties, ko tikėtis iš gyvenimo“, – kalbėjo jaunuolis.

23-ių Karolina Godoveckaitė sakė net nežinanti, ko tikėtis iš popiežiaus, bet žavėjosi susirinkusia žmonių minia.

„Labai gražu matyti, kad tai yra visų mūsų, tikinčiųjų susivienijimas“, – kalbėjo ji.

„Labai to laukiau, pasiruošimas truko visas dvi savaites, bilietai gulėjo“, – tvirtino K. Godoveckaitė.

Vilnietė Ingrida Burnajeva laukdama popiežiaus svarstė, kad jis pasiųs specialią žinią Baltijos šalims.

„Popiežius labai laužo standartus. Galbūt jis pasakys kažką konkretesnio lietuviams, Baltijos šalims. Prieš atvykdamas jis jau sveikino su nepriklausomybės šimtmečio, tad galbūt pasakys kažką ta tema“, – sakė mergina.

Medicinos studentas Ringaudas Palubinskas sakė kaip tikintysis negalėjęs praleisti progos „pamatyti popiežių, kad ir iš toli“.

„Pasitikiu Dievu, kad man duos ką nors įdomaus išgirsti“, – BNS sakė jis.

Popiežius Katedros aikštėje turėtų išgirsti jaunuolių liudijimus, pasakys kalbą pats ir šiuo susitikimu su jaunimu baigs pirmąją savo vizito Lietuvoje dieną.

Antrąją dieną Šventasis Tėvas aplankys kauniečius. Ta proga, Kauno gatvėse padaugėjo pareigūnų ekipažų ir eismo ribojimų.

Popiežius ragino išdrįsti plaukti prieš individualizmo srovę

Popiežius Pranciškus Lietuvos jaunuolius pakvietė išdrįsti plaukti prieš individualizmo srovę ir labiau atsigręžti į artimuosius.

Kreipdamasis į dešimtis tūkstančių jaunuolių Katedros aikštėje, Katalikų bažnyčios vadovas taip pat pabrėžė tautiškumo ir istorijos svarbą.

„Pasipriešinime tam individualizmui, kuris atriboja mus nuo kitų, padaro mus egocentriškais, pasipūtusiais, besirūpinančiais tik savo įvaizdžiu ir savo gerove“, – sakė popiežius.

„Negražus gyvenimas stovint priešais veidrodį. Bet gražus gyvenimas su kitais – šeimoje, su draugais, kovojant kartu su tauta“, – pažymėjo Šventasis  tėvas.

Susitikime – skaudūs liudijimai

Jaunimo susitikimas su popiežiumi prasidėjo dviejų žmonių liudijimais, kaip tikėjimas pakeitė jų gyvenimus.

Jauna moteris Monika per tikėjimą sugebėjo atleisti smurtavusiam, gėrusiam tėvui ir su juo susitaikyti, o sunkia liga susirgęs Jonas – stiprybės kovoti su liga.

Po skaudaus ir atviro pasakojimo apie atrastą stiprybę ir laimę tikėjime, atleidimą nuo alkoholizmo taip ir nepasveikusiam ir vėliau nusižudžiusiam tėvui, popiežius Pranciškus apsikabino Moniką.

Popiežius abiem padėkojo už liudijimus ir sakė, kad sunkios patirtys galėjo juos sužlugdyti, bet Dievas suteikė malonę ir ji atėjo „ne kokiu nors magišku būdu, iš oro, o per kitus žmones“.

„Per tuos gerus žmones, kurie stiprino jus savo tikėjimo viltimi. Visada yra žmonių gyvenime, kurie paduoda ranką, kad padėtų mums atsikelti“, – sakė popiežius.

„Neleiskite, kad pasaulis priverstų jus patikėti, jog viską geriausia viską daryti patiems sau vieniems. (…) Dar kartą pasakykime: „Kas benutiktų kitiems, nutinka ir man“ – kalbėjo popiežius.

Pabrėžė tautiškumo reikšmę

Savo kalboje popiežius taip pat pabrėžė tautiškumo svarbą ir ragino apie savo šaknis sužinoti iš senolių.

„Mūsų tikroji tapatybė yra susijusi su priklausymu tautai ir nėra nei laboratorinės, nei distiliuotos tapatybės, grynakraujės tapatybės, tokios nebūna“, – sakė popiežius.

„Tapatybė priklausant tautai, šeimai, šaliai yra tapatybė, kuri suteikia jėgų kovoti, bet tuo pat metu suteikia švelnumo. Tautoje įleistos mūsų šaknys, mūsų tapatybė, mes nesame žmonės be šaknų“, – kalbėjo Bažnyčios vadovas.

Kartu jis kvietė jaunuolius semtis žinių, patirties iš praeities – susitinkant su senoliais, su jais kalbant. „Nėra nuobodu kalbėti su senoliais“, – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė 81 metų popiežius.

„Nepamirškite savo tautos šaknų, prisiminkite praeitį, kalbėkitės su senoliais. Eikite, susiraskite juos, ir tegu jie jums papasakoja apie jūsų tautos šaknis, džiaugsmus, kančias, vertybes. Taip pasiekdami šaknis jūs tęsite savo tautos istoriją“, – pažymėjo popiežius.

„Brangus jaunime, jei jūs norite būti laisva, didžia tauta, semkitės atminties iš šaknų ir perduokite ateičiai“, – ragino popiežius Pranciškus.

Kalboje – gausu lietuviškų akcentų

Popiežiaus kalboje buvo gausu lietuviškų akcentų, kalbėdamas apie konkuravimą jis paminėjo ir dvi garsiausias šalies krepšinio komandas, nuolat konkuruojančias dėl pirmosios vardo – Kauno „Žalgirį“ ir Vilniaus „Rytą“.

„Nesvarbu priešininko stiprumas, nesvarbu, ar laimi Kauno „Žalgiris“, ar Vilniaus „Rytas“, nesvarbu. Klausiu, kuri komanda pirmoji?“ – į minią kreipėsi popiežius.

„Nesvarbu, nesvarbus rezultatas, svarbu, kad Viešpats yra su mumis“, – į minios šauksmus atsakė popiežius.

Tik pradėdamas savo kalbą, po Monikos ir Jono liudijimų, popiežius sakė klausęsis jų kaip draugas,  tartum sėdėtų kartu bare ir gurkšnotų alų ar girą po spektaklio „Jaunimo teatre“, ir pasakotųsi savo gyvenimus.

Į kai kurias popiežiaus pastabas jaunimas reagavo šūksniais, kaip ir raginimą sekti Jėzumi, nes tai yra „uždegantis nuotykis“.

„Tikrai verta sekti Kristumi, verta. Nebijokime dalyvauti revoliucijoje, į kurią jus kviečia, švelnumo revoliucijoje“, – sakė popiežius.

Popiežiui baigus kalbą arkivyskupas minia sugiedojo jam palaiminimo giesmę, pakeldami ir laiminimo gestu ištiesdami vieną ranką. Po šios giesmės popiežius palaimino susirinkusį jaunimą ir nuėjo pasimelsti į Katedrą prie šv. Kazimiero, jaunimo globėjo, paveikslo.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke, o popiet grįš į Vilnių ir apsilankys prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti bei pagerbs sovietų aukas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA