Pirmasis popiežiaus žodis Lietuvoje: ragina lietuvius tapti „tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“ | Kas vyksta Kaune

Pirmasis popiežiaus žodis Lietuvoje: ragina lietuvius tapti „tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“

BNS 2018/09/22 13:01
DELFI.LT nuotr.

Į Lietuvą atvykęs popiežius Pranciškus šeštadienį Daukanto aikštėje, Vilniuje, paragino lietuvius būti atvirais bei supratingais ir tapti „tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“.

Tai jis pasakė tardamas kalbą sostinės Daukanto aikštėje prie Prezidentūros rūmų, kreipdamasis į valdžios ir visuomenės atstovus.

Šventasis Tėvas taip pat teigė, kad Lietuva galėtų būti atsvara balsams, pasisakantiems už skaldymą, o ne bendrystę.

„Žvelgdami į šių dienų pasaulį, kai girdėti vis daugiau balsų, kurie, pasinaudodami nesaugumu ar kylančiais konfliktais, sėja susiskaldymą ir susipriešinimą ar tvirtina, kad saugumą užtikrinsime ir savo kultūrą išsaugosime tik bandydami atsikratyti kitais, juos sutrypti ar išguiti, jūs, lietuviai, turite tarti savo žodį: „Priimti skirtumus“, – sakė pontifikas.

„Megzdami dialogą, būdami atviri ir supratingi, galite tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“, – pridūrė jis.

Pasak Pranciškaus, ugdyti šias savybes Lietuvai leistų „brandžios istorijos vaisius, kurį jūsų tauta gali pasiūlyti pasaulio bendruomenei, o ypač Europos bendruomenei“.

Jis pabrėžė, kad Lietuva sugebėjo priglausti ir priimti įvairių tautybių ir religijų žmones – totorius, lenkus, rusus, baltarusius, ukrainiečius, armėnus ir vokiečius, katalikus, stačiatikius ir kitus.

Pasveikinęs Lietuvą su valstybingumo atkūrimo šimtmečiu, pontifikas ragino atgaivinti per šiuos metus patirtus išgyvenimus.

Pasak jo, tai leis „rasti sprendimų šiandienos iššūkiams ir žvelgti į ateitį dialogo ir vienybės su visais čia, gyvenančiais dvasioje, stengiantis, kad nė vienas jų nebūtų atstumtas“.

Popiežius ragino prisiminti lietuvių tautos sielą, kuri jai padėjo kiekvieną akistatą su skausmu ar neteisybe paversti galimybe.

„Tik taip šaknys, padėjusios subrandinti vaisius, kuriais mėgaujamės šiandien, išliks gyvybingos ir sveikos“, – sakė jis.

„Tai yra jūsų himno eilutė: „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“, kad drąsiai žvelgtų į akis dabarčiai“, – kalbėjo Pranciškus.

Šventasis Tėvas taip pat paragino Lietuvą skirti ypatingą dėmesį jaunimui, kuris yra ne tik valstybės ateitis, bet ir dabartis.

„Tauta, kurioje jaunimui pakanka vietos augti ir dirbti, padės jauniems žmonėms jaustis svarbiems formuojant socialinę ir kultūrine santvarką. Taip visi galės su viltimi žvelgti į ateitį“, – tvirtino popiežius.

Sekmadienį Šventasis Tėvas atvyksta į Kauną. Čia aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke.

Dėl galimų eismų grūsčių ir ribojamo eismo miestas dovanoja nemokamą viešąjį transportą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA