Atsakas bijantiems per popiežiaus vizitą likti be ryšio: viskuo pasirūpins „karvė“ iš Rygos | Kas vyksta Kaune

Atsakas bijantiems per popiežiaus vizitą likti be ryšio: viskuo pasirūpins „karvė“ iš Rygos

Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.

Artėjant popiežiaus Pranciškaus vizitui Kauno Santakoje vienas iš šalies mobilaus ryšio operatorių atstovų besibaiminančius lemtingą akimirką likti be ryšio, šmaikščiai ramina ir tikina – pajėgomis pasirūpinta pasitelkus papildomą prietaisą net iš Rygos. Bet vartotojai taip pat turėtų būti supratingi ir paisyti patarimų.

Asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Tele 2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas pasidalijo humoro jausmo nestokojančiu įrašu apie mobiliojo operatoriaus pasiruošimą popiežiaus viešnagei laikinojoje sostinėje, kur tikimasi sulaukti per 100 tūkst. maldininkų.

„Pradėkim nuo to, kad Vilniuje problemų neturėtų būti. Iš anksto aišku, kad aikštė bus pilna – bet gera naujiena yra tai, kad ne pirmas kartas. Per kiekvienus Naujus Metus ji būna pilna, ir per kiekvieną didelį koncertą, ir nieko, atlaikom. O štai Kaune reikėjo padirbėti. Santaką aptarnauja dvi bazinės stotys – Rotušės aikštėje ir Pilies gatvėje. Abi puikiai susitvarko su skambučių ir duomenų srautu eilinėmis dienomis, bet 100 tūkst. maldininkų yra tikrai didelis skaičius. Ką mes padarėm, kad jos atlaikytų? Pirma, išplėtėme esamą abiejų stočių talpą. Kiekviena stotis transliuoja ryšį trimis technologijomis – 2G, 3G ir 4G. Mes praplėtėme ir pagerinome visas“, – rašė jis.

Pasak A. Baranausko, 2G ryšiu vartotojai skambina ir siunčia SMS. Todėl padvigubintas kanalų skaičius bazinėse stotyse, kad vienu metu jos galėtų aptarnauti daugiau naudotojų. 3G ryšys taip pat skirtas skambučiams  ir naršymui internete. Todėl maksimaliai – du kartus popiežiaus Pranciškaus vizito metu „Tele 2“  išplėtė 3G talpą ir pridėjo papildomų kanalų. 4G ryšys pasitarnauja naudojantis tik internetu. Čia sudėta maksimali konfigūracija – dabar bazinės stotys dirba 800, 1 800 ir 2 600 Mhz dažnių juostose.

„Daugiau gerinti ryšio neleidžia elementari fizika – neturim tiek dažnių, kad galėtume plėsti toliau. Užtat galim pastatyt papildomą anteną, todėl iš Rygos atsiboginom karvę, kuri padės uždengti ten, kur trūks ryšio. „Karvė“ iš tiesų yra ne karvė, o CoW, arba Cell on Wheels. Toks gremėzdiškas aparatas, kuris iškelia keliolikos metrų aukščio stiebą, užkuria generatorių ir stypso iš visų pusių apsistatęs saliarkės bidonais. „Karvė“ veiks 1 800, 2 100 ir 2 600 Mhz dažniais, transliuos ryšį 4G ir 3G technologijomis“, – šmaikščiai pastangas idant sekmadienį kauniečiams ir svečiams pavyktų išvengti su mobiliuoju ryšiu susijusių nepatogumų, vardijo „Tele 2“ atstovas.

Nors įrenginio norėtoje vietoje Kauno Santakoje, netoli altoriaus, pastatyti nepavyko dėl apsaugos reikalavimų, jis bus įrengtas užnemunėje, privačioje aikštelėje. Tad ryšys neabejotinai bus, patikino jis.

„Kas įdomu – mums kažkiek padės ir pati technologija. Matot, mobiliojo ryšio duomenys perduodami paketais – jūs štai keliat nuotrauką į feisbuką, ar skambinat močiutei – o duomenys sukarpomi į gabaliukus ir siunčiami į bazinę stotį, iš kur išlaksto po visą tinklą. Tai va, tie paketai siunčiami kas kelias milisekundes; o tarp jų siunčiami kitų vartotojų paketai, ir dar kitų, ir dar kitų. Kiekvienu momentu bazinė stotis gali aptarnauti kelis šimtus žmonių – bet kitą milisekundę ji gali aptarnauti dar kelis šimtus, ir dar kelis šimtus, ir dar. Galiausiai ryšiu vienu metu gali naudotis tūkstančiai žmonių. Taip, jei jų labai daug, greitis krenta juntamai – bet tinklas nelūžta. Taigi padarėm viską, ką galėjom. Taip, mūsų vyrai budės – dyzelio kibiriuką pasiims, jei staiga baigtųsi, ir veržliaraktį, jei reiktų trinktelėt per bazinės stoties korpusą. Bet kažkiek daugiau padaryt nelabai ką galim“, – juoko prieskoniu techninius dalykus apipynė A. Baranauskas.

Mobiliojo ryšio operatoriaus subtilybių žinovas pasidalijo ir keletu šmaikščių, bet vertingų patarimų, į kuriuos atsižvelgę vartotojai neturėtų susidurti su problemomis, minėtoje masinio susibūrimo vietoje.

1. Melskitės! Ne dėl tinklo, čia mes jau padirbėjom, o dėl to, kad juk į Mišias einate, ar ne? Štai ir melskitės, o ne telefonus maigykit. Tuo pačiu ir tinklo man neužkišit.

2. Fotografuokit dabar, įkelkit vėliau. Popiežiaus laukėm kiek – 25 metus? Tai pakentėkit dar pusvalandį, kol įkelsit nuotrauką į Instagramą. Nes, žinot, kai tą darys visi 100 tūkst., vis tiek niekur nenuskubėsit.

3. Skubėkit lėtai. Tinklas labai primena eismą gatvėse; kai į jas išvažiuoja kelis ar keliolika kartų daugiau automobilių, būna kamščiai, ir visiems reikia pabūti kantriems. Visi po truputį juda – bet tas bičas, kuris bando gazuot, nardyt tarp juostų ir visą laiką pypina, iš tikrųjų tik blogina situaciją. Taip ir čia – jei tinklas užsikišęs ir sukasi lėtai, mygtukas „Refresh“ tik dar labiau jį užkraus, nes vers siųsti daugiau duomenų.

4. Nedarykit live transliacijų. Tiesioginę transliaciją jūsų močiutė vis tiek žiūrės per LRT, todėl apsieikit be dar vienos feisbuke. Ir jūs susikaupsit, ir mums tinklas mažiau užkrautas.

5. Būkit ramūs. Visada galėsit prisiskambinti pagalbos telefonu 112 – jis veikia tol, kol pasiekiamas bent vienas ryšio tinklas, be to, skambučiai šiuo numeriu turi prioritetą. Ir net jei staiga liksit be ryšio, būkit ramūs: iš karto po to, kai apkrova sumažės, tinklas atsigaus – tai trunka daugiausia kelias minutes.

„Tai tiek. Dabar beliko sulaukti Šventojo Tėvo ir džiaugtis kartu. Ir nutaikyt patogų momentą nuotraukai, žinoma“, – pridūrė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA