Išėjimas iš darbo: ką reikėtų žinoti? | Kas vyksta Kaune

Išėjimas iš darbo: ką reikėtų žinoti?

Asociatyvi / kaunas.lt nuotr.

Portalą pasiekė skaitytojos laiškas, kuriame ji domisi – ką turėtų žinoti  išeidama iš darbo savo noru. „Buvau įdarbinta rugpjūčio 15 d. , bet nusprendžiau išeiti dėl asmeninių priežasčių,  rugsėjo 8 d. parašiau  prašymą dėl išėjimo iš darbo. Norėčiau sužinoti kiek laiko man dar reikės dirbti toje įmonėje, o gal man išvis nereikia atidirbti“.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė: 

Neterminuota darbo sutartis ir terminuota darbo sutartis, sudaryta ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui, gali būti nutraukta darbuotojo rašytiniu pareiškimu, apie tai įspėjus darbdavį ne vėliau kaip prieš dvidešimt kalendorinių dienų. Šias 20 kalendorinių dienų darbuotojas privalo dirbti, nebent su darbdaviu bus susitarta dėl darbo sutarties nutraukimo nesilaikant šio maksimalaus įspėjimo termino. Tokiu atveju darbo sutartis nutraukiama nuo su darbdaviu sutartos dienos. Tačiau 20 kalendorinių dienų terminas yra nustatytas darbdavio naudai, todėl darbdavys turi teisę nesutikti darbo sutarties nutraukti anksčiau, o darbuotojas privalo atvykti į darbą ir dirbti visas 20 kalendorinių dienų. Pateikdamas įspėjimą, darbuotojas neprivalo nurodyti darbdaviui jokių sprendimo priežasčių.

Jei terminuotoje sutartyje buvo nustatytas išbandymo laikotarpis darbuotojo naudai, darbuotojas taip pat gali pasinaudoti galimybe nutraukti darbo sutartį per bandomąjį laikotarpį, įspėjęs darbdavį per 3 darbo dienas.

Minėtina, kad darbuotojas turi teisę atšaukti pareiškimą nutraukti darbo sutartį ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo jo padavimo dienos. Vėliau jis gali atšaukti pareiškimą tik su darbdavio sutikimu.

Pareiškimas nutraukti darbo sutartį turi būti rašytinis. Pareiškimą dėl atleidimo iš darbo darbuotojas gali pateikti darbdaviui tiesiogiai (darbdavio atstovui). O nesant galimybės to padaryti (pvz., dėl darbuotojo nedarbingumo, darbuotojo ar darbdavio įgalioto asmens atostogų ir pan.), pareiškimas gali būti siunčiamas darbo sutarties šalių naudojamomis informacinių technologijų priemonėmis. Praktikoje toks prašymas dažniausiai siunčiamas el. paštu arba registruotu paštu darbdavio įmonės buveinės adresu.

Pagal Darbo kodekso 55 str. 2 d., galioja bendras principas, kad darbo sutartis baigiasi suėjus įspėjimo terminui. Jei darbo sutarties paskutinę galiojimo dieną darbuotojas yra nedarbingas ar atostogauja, darbdavys vis tiek privalo įforminti darbo sutarties su darbuotoju pasibaigimą 20 dieną po pareiškimo įteikimo dienos, išskyrus atvejus, kai susitariama dėl ankstesnės atleidimo datos.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.
Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA