Siūloma apmokestinti kiekvieną vizitą pas gydytoją | Kas vyksta Kaune

Siūloma apmokestinti kiekvieną vizitą pas gydytoją

„Kas vyksta Kaune“, DELFI, lrytas.lt inf. 2018/09/18 15:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gydymo įstaigose besidriekiant pacientų eilėms, medikai sugalvojo, kaip atsijoti žmones, kuriems nebūtinai reikia gydytojo konsultacijos, ir sumažinti specialistų krūvį, taip esą sudarant sąlygas teikti kokybiškesnes paslaugas. Kaimyninės šalies pavyzdžiu siūloma apmokestinti registraciją pas gydytoją – valdžios atstovai į naują mokestį žiūri atsargiai ir svarsto jį taikyti ne visiems pacientams.

Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai sakė praėjusiais metais įkurto Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) atstovai, gydytojams per dieną per dieną tenka priimti iki 28 žmonių, nors kitose Europos valstybėse šis skaičius kone dvigubai mažesnis. Dėl to esą kenčia paskubomis priimami pacientai, negaunantys tinkamos paslaugos, o gydytojai yra pervargę ir patys dėl to negaluoja.

Racionaliomis gydytojų darbo sąlygomis ir sveikatos apsaugos reformos keliamomis rizikomis besirūpinantis LMS, vienijantis 500 medikų, siūlo įvesti priemokas už apsilankymą pas gydytojus – šitaip būtų sureguliuotas darbo krūvis, pacientai konsultacijos sulauktų greičiau, o gyventojai dukart pagalvotų prieš registruodamiesi.

Mat dažnai vizitui užsirašęs žmogus gydymo įstaigoje nepasirodo, o apie savo neatvykimą neinformuoja. Tokiu atveju laikas, kuris galėtų būti panaudotas kito paciento konsultacijai, lieka „tuščias“. Medikų atstovai, jų teigimu, seną diskusiją apie tokių žmonių drausminimą šiomis dienomis ištempė į dienos šviesą – esą efektyvu būtų apmokestinti vizitus pas gydytoją.

„Pacientai yra tikrai labai nedrausmingi – užsirašo į 3-5 įstaigas, ten rezervuojasi sau laikus, neatvyksta, nepraneša, kad neatvyks. Tai tikrai yra didžiulė problema, dėl ko ir tos eilės kaupiasi, – DELFI komentavo LMS Tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė, pridūrusi, kad siuntimą turintys pacientai dažnai registruojasi į kelias gydymo įstaigas ir nueina ten, kur priima greičiausiai, o kitiems apie tai nepraneša.

– Pavyzdžiui, anksčiau visi skambindavo į „Telekomą“ pasiklausti kažko ar, tarkime, sužinoti ką nors apie savo banko sąskaitą, ir buvo sakoma: jūsų skambutis yra apmokestinamas. Tokios kalbos, kad reikalingas registracijos mokestis, iš tiesų sklinda. Jis būtų minimalus – euras, pusė euro. Tai tikrai šiek tiek sudrausmintų tuos pacientus, kad jie negalėtų registruotis penkiose įstaigose ir paskui nei į vieną iš jų neatvykti.“

Gydytojai siūlydami mokestį pasirėmė Latvijos pavyzdžiu – tokia tvarka, kaip teigta „Lietuvos ryto“ televizijos reportaže, ten įvesta jau daugiau kaip 20 metų. Šeimos gydytojo konsultacija kainuoja apie 1,5 euro, specialisto – virš 4 eurų, įvairūs tyrimai – nuo 1,5 iki 7 eurų, o diena ligoninėje – 10 eurų. Šimtaprocentinės lengvatos taikomos vaikams, nėščiosioms, sergantiems tuberkulioze, turintiems pirmąją neįgalumo grupę.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo „Facebook“ paskyroje visuotinio vizitų apmokestinimo iniciatyvą įvertino gana kritiškai. „Ne laiku ir ne vietoje“, – tokį „vienintelį“ komentarą apie naujus mokesčius pateikė ministras, nors pridėjęs, kad argumentuotai diskutuoti galima apie viską, savo mintimis pasidalijo plačiau.

„Ne kartą esame kalbėję apie tai, kad turi atsirasti drausminimas neatsakingiems pacientams, kurie užsiregistruoja pas gydytoją ir neatvyksta, tokiu būdu užkirsdami kelią kitiems pacientams pas juos patekti ir formuodami eiles. Tokių pacientų kai kuriose įstaigose, medikų teigimu, gali būti nuo 10 iki 30 proc. – aiškino A. Veryga.

– Vadinasi, vien atsakingiau elgdamiesi, galėtumėme eiles sumažinti iki trečdalio. Ir, kaip sakoma, nėra geresnio drausminimo, kaip finansinis. (…) sprendimas būtų labai aiškus – kad nepranešusiems apie tai, jog nebegalės atvykti pas gydytoją, pacientams sekantį kartą reikėtų susimokėti už konsultaciją. Tik apie tai būtų galima kalbėti ateityje, o ne apie kokius nors kitus galimus mokesčius.“

Anot ministro, nedrausminguosius tramdantis mechanizmas galėtų būti įdiegtas naujoje išankstinėje pacientų registracijos sistemoje, o kiti mokesčiai būtų svarstomi po to, kai bus apskritai išspręstas didelių pacientų išlaidų klausimas. Kadangi didžiąją dalį tų išlaidų sudaro lėšos, skirtos vaistams ir medicinos priemonėms, tai jų nesumažinus bei įvedus naują mokestį „kritines išlaidas patiriančių pacientų skaičius tik išaugtų ir tai galimai didintų sveikatos netolygumus“.

„Todėl pirmiausia susiskaičiuosime, koks yra kritinių išlaidų sveikatai slenkstis ir sukursime mechanizmus, kad jas patiriantys pacientai gautų pagalbą, kaip tai daroma priemokas turinčiose Skandinavijos valstybėse. Taip pat susitvarkysime su išlaidomis vaistams ir tik tada galėsime diskutuoti apie kitas išlaidas“, – ko gero, tai, ką nori girdėti žmonės, dėstė A. Veryga.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis DELFI užtikrino, kad Latvijos pavyzdžiu visuotinai apmokestinti apsilankymai pas gydytojus valdant „valstiečiams“ nebus. Vyksta diskusijos dėl sankcijų, kurios būtų taikomos tik neatsakingiems pacientams.

„Kaip yra Latvijoje, Lietuvoje net minties nėra tai daryti. Mes diskutuojame, įvairūs variantai galimi, bet tikrai nėra klausimas tas, kad kaip nors reikia apmokestinti žmones. Mes pajėgūs kaip valstybė surinkti mokesčius iš visų Lietuvos piliečių, sutvarkyti sistemą taip, kad nereiktų dar papildomai imti du ar kelis eurus iš žmogaus. Tai yra visiška nesąmonė“, – sakė R. Karbauskis, pasiūlęs sukurti piktybiškai sistema besinaudojančių žmonių, kuriems ir būtų taikomos sankcijos, registrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA